От х:

Днес в x:

13 °C

Съществува опасност от етнически конфликти в страната, заради пандемията от коронавирус,предупреждава експерт

Съществува опасност от етнически конфликти в страната,заради политизирането на пандемията от коронавирус,предупреждава експерт.В свой доклад до българските държавни институции членът на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет д.ф.н.Асен Колев алармира,че опити на националистически формации да търсят политически дивиденти,като се опитват да нагнетяват негативизъм към определени общности е опасен.

Коронавирусът,  „убива” в момента междуетническите отношения в България, пише в своя анализ д.ф.н.Асен Колев.

Той е категоричен,че през последните десет дни коронавирусът и обществените коментари се насочиха против малцинствените групи в контекста на опасността, която се създава, за живота на останалите граждани на България. Този проблем има следните аспекти:

Защо се етнизира този здравен проблем в България? Сигурно ще се направят сериозни опити да се докаже на българското общество, че малцинствата нарочно са създали този вирус, за да се разболяват българите;
Според мнението на някои хора от малцинственото население много често някои хора ги гледат като „вирусоносители”, което ги обижда много;
Очаква се коронавирусът и упреците към малцинствата да имат и политически измерения. Само след един месец определени политически сили ще разработват нови стратегии и концепции за това, че ромите са много опасни за живота и здравето на гражданите на България;
Сериозна е възможността основна база за политическа дейност на определени политически сили да бъде темата за изборите през 2021г.;

В заключение експертът отбелязва:Проблемът е, че много хора и заинтересовани страни казват, че малцинствените групи са носители на коронавируса, което е опасно за здравето на българите. Тази теза много сериозно ще се лансира и може да се очаква влошаване на междуетническите отношения.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ха
  Ханко
  8 -1
  07:54, 9 апр 2020
  Този или е дал телета, за да вземе дипломата си, или му е подарена от Хелзинкския комитет. Пише глупости като от паралелна вселена.
 • 2
  Вл
  Владимир
  4 -5
  10:41, 9 апр 2020
  Възможно е единични случаи на притеснения. В голямото, обществото за 30 г не допусна температурата да се качи над 38 градуса. Помним антитурските прояви края на 1989/90 в Кж на комунягите, национал- социалисти и сега отделни случаи, проявите на Атака, НФСБ, ВМРО и срещу ромите, циганите. Имаше период за всичко в РБ бяха виновни турците и циганите. Б. Борисов по добре се справя с тази потенциална опасност за България.
 • 3
  Цв
  Цветанка
  2 0
  09:36, 10 апр 2020
  Стига глупости, занимавайте се с по-важни неща. Сигурно за това ще ви дадат и средства!

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини