От х:

Днес в x:

Психологът Иво Величков: В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично, здравословно е реалистичното

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на "Тайните на хипнозата", многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска асоциация по хипноза. Завършил е философия в СУ, психология в НБУ и клинична хипноза в London College of Clinical Hypnosis. Дългогодишните му интереси към бойните изкуства, трансовите и медитативни практики и различните системи за самоусъвършенстване го отвеждат до множество различни школи по цял свят – от далекоизточните езотерични общества, през западните университети до поделенията на руските спецчасти. Потърсен от асеновградски медии за коментар на настоящата ситуацията, ето какво каза той:

Въпрос: Г-н Величков, забелязва ли се повишена тревожност у хората, вследствие на ситуацията с коронавируса и последващия ефект от изолацията? Как изглежда българинът в момента през очите на един психолог?

Отговор: В началото общата тревожност, като че ли беше по-голяма. Сега обаче, близо месец по-късно, хората посвикнаха. Да, натрупва се времето и за някои е по-трудно, но пък не е толкова неизвестно, както беше в началото. Всъщност неизвестността създава най-голямата тревожност. Българинът е по-дисциплиниран, отколкото сме предполагали всички, може би.

Въпрос: Удължаването на извънредното положение до месец май не създава ли опасност повече хора да изпаднат в стрес? Предвид, че има твърде много време дотогава.

Отговор: Да, търпението ще започне да се изчерпва и затова са много важни правилните послания, а именно, че  постепенно по-голямата част ще е минала и по-малката остава; че ако сега се нарушат мерките, то досегашните ни усилия ще са били напразни, в този дух. Има хора, които по-принцип са с повишена тревожност и тях всякакви обстоятелства могат да ги стресират допълнително, камо ли пък такава извънредна ситуация.

Въпрос: Резултатите от анонимно допитване тези дни показаха, че хората до 30-годишна възраст усещат по-тежко положението, тъй като до момента не са се сблъсквали с подобна криза в живота си. Докато обратното – при хората над 45 години ситуацията е приемана по-спокойно и на принципа "И по-тежки неща сме видели и преживели". Какви са вашите наблюдения?

Отговор: Точно така е. Неслучайно поколенията, родени след 1980-а и особено след 1995-а година са наречени "Snowflake generation" т.е. снежинки, които се топят под напрежение.

Въпрос: Хората с повишена тревожност осъзнават ли, че са такива и че наистина преекспонират реалната ситуация? Търсят ли помощ от специалисти?

Отговор: Те осъзнават, но това не им пречи да са тревожни, да реагират емоционално, а не рационално. Търсят помощ, но интересното е, че преди извънредната ситуация повече, отколкото сега. Аз също очаквах да звънят много и непознати хора, притеснени от ситуация, но реално почти никой не го е направил при мен, а и при мои колеги почти няма такива обаждания. Обаждат се хора, с които се познаваме или сме работили... Като че ли хората търсят тези, на които вече имат доверие, а не просто анонимен специалист. Интуитивно сякаш усещат, че в една безпрецедентна ситуация няма как да има специалист.

Въпрос: Мъжете или жените са по-уязвими в подобни стресови ситуации – изолация, загуба на работа при някои, спад на доходите, усещане, че не нещата са вън от контрола ни?

Отговор: Не мисля, че в случая опира до мъж или жени, тъй като всички сме подчинени на едни и същи обстоятелства, а вече индивидуалната ситуация и отношения са определящи. В момента хората имат усещане за общност, макар и под знака на общ проблем. Личните проблеми отстъпват пред общия проблем.

Въпрос: Имало ли е позвънявания с повишена тревожност, на които е трябвало да се обърне по-особено внимание? Например, свързани с домашно насилие? И всъщност една дълга изолация в затворено пространство би ли засилила агресията у определен тип хора? Физическа или друга?

Отговор: Имаше само едно подобно позвъняване от жена, която е в подобен тип връзка, но от разговора разбрах, че не настоящата ситуация е причината. Такава тенденция обаче със сигурност има – извънредните ситуации катализират отношенията. Хората или се сближават и намират начин да се разберат, или обратното – всичко избухва.

Въпрос: Средно по колко обаждания на ден получавате? 

Отговор: В нормални условия получавам понякога и десетки обаждания дневно. И за терапия, и за консултации, и от приятели, търсещи съвет. Сега обаче за терапия и консултации са не по-вече от 5 обаждания за близо месец. Което от моя гледна точка е добре – много често хората търсят помощ, просто защото им е много лесно. Сега условията ги спират и може би ги принуждават да се научат да се справят сами. А това е и целта на терапията всъщност.

Въпрос: Какво бихте посъветвали хората да правят в дните на социална изолация, за да се премине през ситуацията без сътресения?

Отговор: Най-вече да си намират физически занимания, работа, ангажименти. Когато ръцете работят, съзнанието почива. Това е вечна и непроменима формула, просто така работи нервната система. Най-вече да не се залепят за новините. Достатъчно е да се следят тенденциите и най-важните неща веднъж дневно, след което да се откъснат от телевизора и социалните мрежи. В такива времена елементарното мислене е или апокалиптично, или утопично. Реалистичното мислене е здравословното.

Иво Величков дава безплатни консултации при паника, тревожност и проблеми в комуникацията, както и във връзка с новата извънредна ситуация, на телефони 0878 899 486 (личен) и 0882 400 218 (Градска библиотека "Паисий Хилендарски").

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини