От х:

Днес в x:

Общо 2908 легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Това се посочва в съобщение на Националното сдружение на общините в Република България.

Общините, като собственици лечебните заведения, предприемат необходимите мерки за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с COVID-19. Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, и от дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта ни namrb.org, информацията в нея се актуализира системно. С линк към интерактивната карта можете да приканите граждани и фирми да се включат в кампанията за подкрепа на общинските болници, се посочва в съобщението.

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група - пенсионери. В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка.

Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени в Наредба нр. 21 от 24 юни 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Инфекциозни болести", информират общините.

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Региони в растеж" към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини