От х:

Днес в x:

След спасителната тръба към Перник водата спира през ден

Макар и официално режимът на водата в Перник да бе оставен само за през нощта, реалността е по-различна. На редица места в града подаването се спира през ден заради непрекъснати аварии. Течовете започнаха да се усещат особено осезаемо, след като към града тръгна вода по новото трасе през Мало Бучино. По тази тръба се подава вода от яз. "Бели Искър", където идва от водосборната зона на яз. "Белмекен". Според местното ВиК новото трасе няма нищо общо с авариите, защото се пукат стари тръби, които така или иначе си се чупят. Факт е обаче, че след отмяната на режима авариите са много по-чести.

Кръстиш се и влизаш в банята

Особено силна концентрация на течове има в квартал "Мошино". Точно там е и връзката между трасето от Мало Бучино и водопроводната мрежа на града. Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов бе на посещение в града и му показаха шахтата с въпросната връзка.

Водната криза в "Мошино" през последните три дни изглежда така – в събота водата е била спряна, в неделя е имало, в понеделник чешмите пак са сухи. Според сайта на местното ВиК, в квартала се отстранява поредната авария. Вода няма да има, докато екипите не се справят с повредата.

"Във връзка с публикувана информация в медиите, че налягането в новия водопровод от Мало Бучино е по-високо от работното в мрежата и поради тази причина са се получили множество аварии, ви уведомяваме, че информацията не е вярна.

Екипите на дружеството отстраняват по 4-5 аварии средно на ден в район Мошино, като от последните два дни са отстранени по 5 броя аварии, което е в рамките на нормалното с оглед на амортизираната водоснабдителна мрежа на Перник. Налягането, с което се подава софийската вода по новия водопровод, е същото, каквото е било работното налягане в мрежата преди изграждането му. Затова ви информираме, че то не е причина за ежедневно възникналите аварии", пишат на сайта си от ВиК.

Проблемът обаче не е само в "Мошино". През миналата седмица на два пъти е спирана водата и в кв. "Тева". Според живеещи там – за много дълго време.

Заради честите аварии, за някои квартали ситуацията е по-лоша, отколкото когато имаше режим. Тогава поне беше ясно кога се пуска водата. Сега е тъкмо обратното.

"Голямо тото. Кръстиш се и влизаш в банята", разказа пред Medipaool жител на кв. "Тева".

Водопреносен кошмар

Новото трасе от София през Мало Бучино трябваше да реши водните проблеми на Перник. Още при тестовете водопроводът се спука. След това имаше и още една авария.

За изграждането му правителството отпусна 27 млн. лв. Строежът започна в инфарктен момент, когато всички очакваха, че яз. "Студена" ще достигне "мъртъв обем" от 2.4 млн. кубични метра и вземането на вода ще е изключително трудно. Най-лошият сценарий не се разигра, защото междувременно заваля обилно сняг. По последни данни във водоема има 9.6 млн. кубика, което е далеч от пълния обем от 25 млн. кубични метра. Въпреки това от местното ВиК са оптимисти, защото техните прогнози сочеха, че към април трябва да има малко над 7 млн. кубични метра. Идеята беше язовирът да се затвори изцяло и да се чака да се напълни, а междувременно вода да се взима само от софийската тръба. Епидемията от коронавирус обаче ускори премахването на водния режим. След обявяване на извънредното положение кметът Станислав Владимиров поиска водата да се спира само през нощта, като се черпи и от двата източник едновременно.

За водната криза в Перник бяха обвинени бившият екоминистър Нено Димов, някогашният шеф местното ВиК Иван Витанов и предишната зам.-кметица Севдалина Ковачева. Димов е в ареста месеци наред, другите двама бяха освободени срещу гаранция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини