От х:

Днес в x:

16 °C

2/3 от водата за Перник ще е от София, съвсем малко ще идва от Студена

Над 2/3 от водата на Перник ще идва от водопровода на Мало Бучино, значително по-малко ще има вода от яз. "Студена". Това стана ясно от утвърдения месечен график за водоснабдяване на министерството на околната среда и водите за април месец. 

Министерство на околната среда и водите разрешава на ВиК- Перник да използва едва 0,3 млн. куб. метра от язовира, за сметка на това се разрешава използването на 0,780 млн. куб. метра от яз. "Бели Искър", колкото е максималния капацитет на новата тръба. 

Към днешна дата язовир "Студена" е пълен малко над една трета от максималния си обем. В язововира има 9 117 500 кубически метра при капацитет 25 519 100 куб. ,етра. За последното денонощие притокът е 1321 л/сек., а разходът е 336 л/сек.

От началото на април разходът би трябвало да е малко над 100 л/с, стига новият водопровод или тръбите в града да не се спукат пак.

От миналата седмица, след като започна ползването на новата тръба от Мало Бучино, перничани са на по лек воден режим, като водата се спира само нощем. По време на тестването на водопровода имаше голяма авария. Ежедневно обаче има множество аварии по водопреносната мрежа на Перник. Кранчетата са пресъхнали в три от най-големите пернишки квартали, както и част от околните села. 

Ограничава се и ползването на вода от четири язовира заради обем под 50%.

МОСВ е уведомило ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, които стопанисват язовирите, че трябва да предприемат мерки относно водоснабдяването от алтернативни водоизточници. С обем под 50% на запълване са: яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково". И четирите язовира се използват за питейно-битови нужди, два от тях се ползват и за промишлени води за предприятия на енергийния бос Христо Ковачки. 

Язовир "Асеновец" е запълнен с вода - 32,44%, а разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са 0,500 млн. м3, защото обемът на язовира е много нисък. От МОСВ съобщиха, че многократно са предупреждавали "ВиК"- Сливен за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

Язовир "Дяково" е запълнен с вода - 44,86% и е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване. МОСВ казаха, че са уведомили промишлените предприятия, които са използвали вода от язовира да си потърсят алтернативни водоизточници. Става въпрос главно за ТЕЦ "Бобов дол", където в момента тече проверка на прокуратурата дали продължава горенето на боклук без разрешително.

Язовир "Ястребино" е запълнен с вода на 31,41%, обемът в язовира гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо да се редуцира заявката на ВиК дружеството.

Язовир "Тича" e запълнен с вода на 52,30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав.

Според анализите притокът към язовира е значително по-малък от разхода и по тази причина, заявките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества.

Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.

Продължава ремонтът на яз. "Белмекен" и яз. "Батак" до 16.04.2020 г. 

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира и следи ежедневно състоянието им. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини