От х:

Днес в x:

Стадният имунитет няма да ни спаси от Covid-19

Трудно е да се правят прогнози в условия на пандемия. Ситуацията се променя толкова бързо, че това което сте знаели миналата седмица вече на важи в края на деня. Променят се данните за скоростта на разпространение на вируса, симптомите на инфекцията, най-добрите мерки за предпазване на населението.

Но сред цялата тази несигурност има едно нещо, което не можех да предвидя, пише в анализа си епидемиологът Гидеон Мейеровитц-Катц – дискусиите около стадния имунитет. Тази тема се появи толкова неочаквано, че когато журналист ме попита какво смятам по въпроса и дали мярката би била ефективна срещу коронавируса, буквално се изсмях, защото си помислих, че се шегува.

И въпреки всичко темата продължава да е на дневен ред. Безброй статии твърдят, че макар и рисковано, постигането на стаден имунитет може да е един от начините да се справим с кризата. Много от авторите им смятат, че стадният имунитет е превантивна стратегия, която ще спре приливната вълна на болестта, за която мнозина твърдят, че тепърва предстои.

Всичко това са откровени глупости. Стаден имунитет без ваксина не може да бъде превантивна мярка.

Нека обясня.

Стадният имунитет е епидемиологична концепция, според която населението трябва да е достатъчно имунизирано срещу дадено заболяване, така че инфекцията да не се разпространи из групата хора.  С други думи – множество хора трябва да бъдат неподатливи на заболяването – в резултат на ваксинация или естествен имунитет – за да може уязвимите да бъдат защитени.

Да вземем заушката, например. Тя е силно заразно заболяване и макар да е сравнително безобидна, е крайно неприятна и понякога причинява доживотни усложнения.  Срещу заушката има създадена ваксина – високо ефективна ваксина, която всъщност е превърнала заболяването в истинска рядкост в наши дни.

Заушката е с честота на възпроизводство 10-12, което означава че при едно силно податливо население- т.е група хора в която никой не е имунизиран –всеки заразен ще предаде заболяването на 10-12 души.

Това на свой ред означава, че без ваксина приблизително 95% от населението ще се заразят с времето. Но дори и при наличието на нещо толкова заразно, 5% от населението няма да бъде засегнато, защото веднъж след като всички са изградили имунитет, те няма да има от кого да се заразят.

Бихме могли да увеличим тази цифра чрез ваксинация, защото ваксините създават имунитет у хората, които спират да си предават заболяването един на друг.  Ако ваксинираме достатъчен брой хора срещу болестта, тя ще спре да се разпространява сред населението.

Ето това е стаден имунитет.

В случая със заушката,  92% от населението трябва да са имунизирани, за да спре напълно разпространението на болестта.  За щастие Covid-19 далеч не е толкова заразно заболяване, като е пресметнато, че честотата му на възпроизводство е приблизително 3.

Като се има предвид тази стойност, е нужно да се заразят по-малко хора, в сравнение със заушката, но все пак числеността им си остава висока – около 70% от цялото население.

Ето защо стадният имунитет не би могъл да се счита за превантивна мярка.

Ако 70% от населението се зарази с Covid-19, как това да  се определи като превенция? Голяма част от сънародниците ви ще са болни! А идеята в тези 70% да попаднат само младите хора е просто абсурдна.  Ако единствените имунизирани са младите хора, тогава нито една група по-стари хора няма да има имунитет, което означава, че рискът те да напускат домовете си ще остане завинаги.  

Струва си да помислите за последиците от този катастрофален сценарий. В най-добрия случай смъртността от COVID-19 е около 0,5-1%. Ако 70% от цялото население се разболее, това означава че между 0,35-0,7% от всички жители на дадена страна ще загинат – катастрофален резултат.

Като се има предвид, че 10% от всички заразени ще се нуждаят от хоспитализация – огромен брой хора- това също ще има катастрофални последици за страната.

Тъжният  факт е, че стадният имунитет не е решение на настоящата пандемия. Да, той в крайна сметка може и да стане факт, но надеждите, че ще спаси всички ни, са нереалистични. Дискусиите около стадния имунитет могат да започнат когато вече имаме ваксина и нито секунда по-рано, защото едва тогава ще имаме възможност да спрем епидемията.

Дотогава, всеки който говори за стаден имунитет просто греши. За щастие съществуват и други методи за предпазване от заболяването, които се свеждат просто до това да се избягват заразените.

Затова останете си в безопасност вкъщи и практикувайте физическо дистанциране колкото се може повече.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини