От х:

Днес в x:

Франция наложи на "Епъл" рекордна глоба

Френската служба за защита на конкуренцията наложи днес рекордна глоба от 1.1 милиарда евро (1.2 милиарда долара) на американския технологичен гигант "Епъл" (Apple) за антиконкурентно поведение в дистрибуторската мрежа и за злоупотреба с икономическо влияние върху независимите търговци, продаващи продуктите на компанията, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Според властите "Епъл" е пречил на отделните търговци на дребно, предлагащи продукти на фирмата във Франция, да се конкурират ценово.

Според ръководителя на службата за конкуренция Изабел дьо Силва това е най-тежката глоба, наложена на компания.

Делото започна през 2012 година, когато един от независимите търговци на "Епъл" се оплака от антиконкурентни практики, включващи ограничаване на доставки за сметка на собствените магазини на компанията.

Търговците на едро на "Епъл" - "Тек дейта" (Tech Data) и "Инграм майкро" (Ingram Micro), също са глобени, съответно със 76 милиона и 63 милиона евро за неправомерно договаряне на цените, съобщиха властите, цитирани от "Ройтерс".

"Епъл" и двете компании за търговия на едро са се договорили да не се конкурират и да не допускат дистрибуторите да се конкурират взаимно, уточни Изабел дьо Силва.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини