От х:

Днес в x:

Две български фирми с разработка за защитни костюми срещу инфекции

Изображение 1 от 2

    Две български фирми са разработили защитни костюми срещу зарази. Те бяха показани на брифинг пред медиите от шефа на Националния крисзисен щаб срещу коронавирус този следобед след срещата на икономическия министър Емил Караниколов с представителите на производителите на текстил и на медицински консумативи.

    Министърът на икономика Емил Караниколов все още отказва да посочи имената на фирмите, но обеща, че ще го направи в следващите дни, когато минат изпитанията на представените артикули.

    Предпазните костюми  и на двете фирми отговарят на поставените изисквания-да са за многократна употреба и да са от водонепромокаем плат. Едната от фирмите е и производител на плата, посочи министърът.

    И двата проекта са с 50 пъти цикъл на ползване, което означава, че са за многократна употреба. Те ще са на цена по-скъпа от предпазните костюми за еднократна употреба, но пък ще покрият разхода от използването във времето, посочи още министър Караниколов.

    Важно е, че предложените от българските фирми костюми са от дишащи материи, тъй като в Китай някои от медиците вече имат рани по телата си, именно, защото повечето им костюми не са добре конструирани, отбеляза генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.

    В момента у нас се работи с еднократни защитни костюми. В наличност има осигурени маски и костюми за 2-3 месеца, посочи министър Караниколов. Разполага се с околоо 111 хил. предпазни костюма и около 100 хил. маски на месец.

    Капацитетът за производство на предпазни лични средства у нас е много голям за задоволяване на необходимите количества в страната и дори има възможности за износ. Когато започне производството, приоритетен за фирмите ще е българския пазар, за което има и заповедна Националния щаб за Ковид-19. Но при задоволяване на нашите нужди, чрез търговските ни аташета в страните, в които имат необходимост от такива предпазни средства, може да се предложи и износ по-късно.

    Министър Караниколов посочи, че държавата помага на аптеките да се свързват с вносители на лични еднократни предпазни средства, но техен е изборът дали ще  заредят.

    Въпреки, че от Щаба през последните дни неколкократно обявиха, че личните лекари трябва сами да осигуряват необходимите им предпазни средства, по-рано през деня днес проф. д-р Венцислав Мутафчийски посочи, че и джипитата няма да бъдат оставени на произвола, обмисля се вариант да се подпомагат за осигуряване на предпазните средства.

    Според него, мерките взети по отношение на грипната епидемия за учениците и детските градини са адекватни. По отношение на варианта за удължаване на грипната ваканция ген.-майор Мутафчийски коментира, че няма връзка между грип Б и коронавируса, така че удалжаване на ваканцията по-скоро не е нужно. „Ако за грип Б основния таргет са учениците и младите, то за коронавируса са точно в диаметралния спектър на възрастовите граници“. Той посочи, че анализ на италианските здравни власти показва, че там в момента под 60-годишна възраст нямат починал пациент. Над 60 -годишна възраст вече има различие в процентите в различните възрастови декади. Починалите в Италия над 80 -годишна възраст са 30,5% от заразените, а в Китай-18,5 %.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини