От х:

Днес в x:

Шумовото замърсяване заплашва здравето на 1/5 от европейците

Един от всеки петима европейци страда от шумово замърсяване толкова лошо, че може да навреди на здравето им, показва ново проучване.

Пътният трафик беше посочен като основна причина, като се очаква проблемът да се задълбочи.

Европейската агенция по околна среда заяви, че нивата на шума са толкова лоши в Европейския съюз, че блокът не успява да покрие собствените си стандарти.

„По-специално, целта, поставена за 2020 г. … за намаляване на шумовото замърсяване и придвижване към препоръчителните нива за излагане на шум от СЗО, няма да бъде постигната“, се казва в съобщение на агенцията.

Нивата на шума за около 113 милиона европейци са по-високи от определените от Световната здравна организация (СЗО), показва докладът.

Около една пета от европейците са изложени на дълготраен шум от трафика в такава степен, че това може да навреди на здравето им, предупреди екологичната агенция на ЕС.

Бързият растеж на градовете е посочен като основен фактор, като шумът от пътищата е най-лошият източник на шумово замърсяване. Констатира се, че звукът от железопътния трафик, самолетите и тежката индустрия също носят вина.
Още по-лошото е, че проблемът ще се засили „поради нарастващата мобилност в бъдеще“.

И ЕС, и СЗО смятат, че дългосрочните нива на шум над 55 децибела са потенциално вредни за здравето.

Излагането на шумово замърсяване причини 12 000 преждевременни смъртни случаи, посочва проучването и допринесе за 48 000 случая на сърдечни заболявания, причинени от стесняване на артериите.

Шумът също е бил важен фактор за когнитивните разстройства при 12 500 деца в цяла Европа.

Възможните решения включват намаляване на скоростта на движение и въвеждане на по-гладки, по-малко шумни пътни настилки, установи проучването. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Шу
    Шумово замърсен.
    0 0
    20:45, 6 мар 2020
    А в Хасково ромите са за пореден път най-големите замърсители с техните шумни сватби.
Последни новини