От х:

Днес в x:

Кючуков: За четири години Европа не направи нищо да спре мигрантите

За четирите години от сключване на споразумението с Турция Европа се успокои и не направи нищо. Нито направи промени в Дъблинския регламент, нито предприе политически мерки за спиране на войната в Сирия. Затова и е напълно логично разразяването на новия конфликт в момента, според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. До този момент реакцията спрямо мигрантите е "прехвърляне на проблема на съседа" - както спрямо Турция, така и спрямо Италия, Гърция и съответно България.

Кючуков посочи, че бежанците, които се намират на територията на Турция, са реален проблем, но и властите в страната ги използват в няколко посоки - легитимация на турското военно присъствие в Сирия, преодоляване на политическата изолация, в която се оказа Ердоган, както и получаване на допълнителни средства, нужни на самата икономика. За да се разреши обаче драстично проблема, войната трябва да спре, а по тази линия Европа нищо не е направила в последно време, както през всичките тези години, посочи Кючуков, който констатира, че дори и стилистично вече не се говори за решаване на проблема, а се отграничаваме - говори се за статистика, а не за жертви. Според Кючуков решението може да бъде единствено политическо и прието в диалог между Турция и Европа.

В студиото на Нова телевизия беше и Мажд Алгафари, който беше по-категоричен за това, че бежанците, които се намират в момента на границата между Турция и Гърция, са предимно мигранти, които не бягат от райони на война, а търсят спасение от бедността в собствените си страни. Сирийци почти няма, иракчаните също са много малко, заяви Алгафари, като допълни и че освен в Идлиб, в останалите райони на Сирия война и военни действия няма.

Той не вижда никакво основание тези мигранти да бъдат приемани, като призова за прилагане на член 299 с пълната му сила - преминалите незаконно границата трябва да влизат в ареста и да бъдат осъждани. Алгафари е разтревожен, тъй като и според него границата на България не са пази добре, тъй като половината от техническите средства - камерите - не работят. Ако не преминат през Гърция, мигрантите ще се насочат към България.

Няма никакво основание тези хора да бъдат приемани у нас, категоричен е Мажд Алгафари. Той също призова за политически мерки и сериозни стъпки, защото освен опасността на границата с Гърция, съществува и Африка, а се оказа, че бедността на Африка е проблем на Европа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини