От х:

Днес в x:

В ЕС не се разбраха за бюджета

Едва ли някой е очаквал сериозно, че ще се стигне до решение. В крайна сметка това беше едва първата среща на върха на държавните ръководители по бюджета на ЕС за следващите 7 години. Тези срещи обичайно са по-скоро голямо шоу, предназначено за гражданите в родината. 

И така въпросът дали в периода 2021-2028 членовете на ЕС ще внасят в бюджета 1,3 процента от брутния си вътрешен продукт, дали 1,1 процента или само 1,07 остана открит. А това са разлики, възлизащи на милиарди евро.

Кой е виновен?

"Тези преговори стават все по-трудни", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "27-те държави-членки имат 27 различни интереса". И е очевидно, че пазарлъкът ще продължи дотогава, докато се постигне сближаване - ЕС се нуждае от бюджет. При това става дума за сблъсък не между интересите на отделни държави, а на цели групи. Клубът на "спестовниците", включващ Дания, Нидерландия, Австрия и Швеция, демонстрира провокативна безкомпромисност още в самото начало на срещата на върха. До самия ѝ край четирите държави настояваха, че не са готови да дават за ЕС повече,  отколкото досега.

Германското правителство зае сходна позиция, заявявайки, че би могло да увеличи приноса си към многогодишната финансова рамка на Общността с още няколко милиарда - в края на краищата празнината, оставена след напускането на Великобритания от ЕС трябва да се запълни по някакъв начин, но готовността за поемането на тази тежест е ограничена. Берлин настоява за трайно намаление на неговите нетни вноски и най-вече за модернизация на бюджета: по-малко пари за сектори като селското стопанство и структурните фондове, повече за научни изследвания, цифровизация и защита на климата. Берлин настоява и за въвеждането на механизъм, който да позволи намаляване на финансовата помощ при продължителни нарушения срещу принципите на правовата държава от страните-членки. Това би засегнало най-вече Полша и Унгария. 

Облагодетелстваните отвръщат на удара

"Спестовниците" от Севера се сблъскват с искащите повече пари от южните и източните страни. Официално те се наричат ​​"Приятели на кохезията", както е европейското наименование на инфраструктурните и регионалните помощи. Накрая испанският премиер Педро Санчес дори се оплака, че акцентът е бил твърде много върху исканията на четворката северни държави - по-малки страни-членки, с по-малко тежест в ЕС. Това количествено е вярно, но тези страни също плащат вноски към бюджета на ЕС. Приносът на Нидерландия, например, би се увеличил с 45 процента според някои от предложенията. Санчес предполага, че премиерът Марк Рюте участва в тази четворка именно поради това.

Президентът Макрон, от друга страна, подкрепя призива на Меркел за модернизация на бюджета, но освен това защитава интересите на френските земеделски производители и техните субсидии от ЕС както всички свои предшественици. "Франция отхвърли лошата сделка по общата селскостопанска политика", заяви Макрон.

Следобед най-неочаквано пред журналистите се появи унгарският премиер Виктор Орбан и изведнъж се изяви пред пресата като велик европеец: "Аз съм за амбициозна Европа", обяви той. И за тази цел се нуждае от бюджет с вноски от 1,3 процента. Това бе искането на Европейския парламент, което по-рано бе снето от масата за преговори. Не, че акцията на Орбан бе успешна, но при всички случаи привлече вниманието. 

Губещият е Шарл Мишел

След преговорите в Брюксел най-големият губещ се оказа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това бе първото изпитание за белгиеца, който не успя да постигне баланс между страните в спора. Вероятно предложението му е било недоизпипано и недостатъчно подготвено, но може и страните-членки да са били с по-разнопосочни позиции от обичайното в първия кръг преговори за бюджета. Спор винаги има, но винаги ли е толкова горчив и непреодолим?

В крайна сметка обаче дори и да е разочарован, Мишел трябва да продължи да опитва. Негова работа е да преодолява разногласията между страните, които искат да харчат, и тези, които трябва да плащат, с нови и нови предложения. Мишел със сигурност ще се нуждае от поне една втора среща на върха през март или април.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини