От х:

Днес в x:

Спечелилите от Националната лотария и търговците няма да си получат парите

Адвокат Валя Гигова коментира по БНР в понеделник темата за изплащане на печалбите на спечелилите от Националната лотария. Държавен вестник днес обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които тя се одържавява. В същото време търговци алармираха, че са на загуба между 27 и 35 млн. лв. от непродадените билети и заплашиха с протест, ако не им бъда платено. Заглавието е на "Дневник".

Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо. Големият въпрос е дали промяната на правилата в законодателството е събитие, което изключва отговорността на самата Национална лотария.

Въпросът касае крайния потребител, който си е купил билетчето, не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели. По отношение на тях законът е много кратък и казва - печалбите се изплащат по досегашния ред.

Добре, ама как ще стане това - това е абсолютно невъзможно да се случи

по две причини - първо с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че в рамките на организирането на игри се забранява изплащането на печалби. Освен всичко друго досега, както всички знаят, малките печалби се изплащаха точно в тези пунктове, където се продаваха самите билети. При положение, че в закона освен преходните правила, има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз. Очевидно там, където си си купил билета, няма как да получиш печалбата.

Търговците, вложили средства за билети, нямат кой знае какви възможности

по моя преценка. Законът влиза в тридневен срок от обнародването, което значи, ако във вторник бъде обнародван, четвъртък-петък той ще е влязъл в сила. От този момент се прекратява организирането на хазартни игри на всички оператори вън от спортния тотализатор.

Организирането на игри обаче включва не само продажбата и разпространението и изплащането на печалби, от тоя момент насетне няма да могат се продават билетчета повече. Казано иначе тези търговци, които са си купили билети, аз не очаквах да чуя такава огромна сума, няма да могат повече да ги продават на трети лица, крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Изцяло безпредметна се оказва тяхната покупка.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    1 0
    00:07, 19 фев 2020
    Е, има ли учудени от това? Най-интересното е че има хора по лафките които продължават да търкат билетчета.Явно дебилите са повече от 80%.Хора осъзнайте се,тези измами не са направени да печелите вие ,а собственика на тези "игри на късмета".
Последни новини