От х:

Днес в x:

И в Ехинос си хвърлят сметта от терасите , като в Кърджали, но уцелват боклуджийската кола

Изображение 1 от 2

    И в гръцкото село Ехинос си хвърлят сметта от терасите, като в Кърджали, но уцелват боклуджийската кола. По подобие на Кърджали и комшиите от селото, чието старо име е Шахин, опаковат отпадъците в найлонови торбички. Те ги хвърлят от терасите в каросерията на преминаваща сметосъбираща кола. Тя е най-обикновен пикап с високи кании. Автомобилът спира под всяка тераса, за да може да прибере сметта от обитателите на дома. Най-често се възползват от възможността да хвърлят боклука си от терасата жените-домакини.

      В Ехинос,село,което е част от големия помашки анклав Скеча в Ксантийско държат много на чистотата.Селото се развива много динамично през последните години.Много от неговите жители имат приятели и роднини в Златоград.Поддържат се тесни връзки с българският граничен град.

     Идеята да се хвърля боклука от терасите е породена от невъзможността големи сметосъбиращи коли да се движат по тесните улици на Ехинос.Затова и боклука се събира от обикновен пикап.Прави впечатлени,че шофьорите търпеливо изчакват сметосъбиращата кола.Няма да чуете звуци на клаксони,като в Кърджали.Въведеният ред е пословичен,затова и Ехинос е образец по чистота.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини