От х:

Днес в x:

4 °C

След затварянето на ОЦК по-малко са хората в Кърджали с тежки метали в организма

В България няма контролни органи, които да издават разрешение кои лаборатории са легитимни и кои „самозванци“ за определяне на тежки метали в биологични течности. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна проф. Таня Кунева, специалист по професионални болести, клинична токсикология и трудова медицина в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Специалистът подчерта, че все пак в последните години не се увеличава броят работниците, които биват изследваме с тежки метали и причината е в закриването на редица фирми. Тя посочи, че след закриването на големи фирми, като например Кремиковци, Елисейна, Оловно-цинковия завод в Кърджали и др. се наблюдава спад на работниците, които са със завишени стойности на тежки метали. Проф. Кунева посочи, че има три категории работодатели.

Първата група категорично не спазват изискванията на Наредба 3 за профилактичните медицински прегледи и не извършват периодични медицински прегледи.

Втората група работодатели – частично изпълняват наредбата- правят се проформа или изобщо не се правят, но по документи се отчитат.

Третата група стриктно спазват Наредбата, регулярно си провеждат прегледите и изследванията. Много често се консултират с нас, интересуват се , изпращат работниците си на допълнителни изследвания, стриктно се грижат за здравето на работниците си. Ето и примери- МОНБАТ, Монбат Рисайклинг, Старт Добрич, Родопи Еко проджект Златоград, Калинел Троян, Балканфарма Дупница и Троян.

По отношение на изследванията проф. Таня Кунева посочи, че всяка лаборатория е длъжна да има сертификати, удостоверяваща правото и да извършва определени изследвания и да изписва референтните стойности, които са разработени за съответния показател - бил той кръвна картина, чернодробен ензим, или метал в кръвта или урината.

„Всяка лаборатория носи отговорност за данните които предоставя на пациентите си и го удостоверява с подпис и печат. За съжаление няма контролни органи в България които да издават разрешение кои лаборатории са легитимни и кои „самозванци“ за определяне на тежки метали в биологични течности. Малко са лабораториите в България които могат да определят тежки метали в кръв и урина. Най-предпочитани са 2 лаборатории, които определят тежки метали в България- едната се намира в УМБАЛ „ Св. Ив. Рилски и е с 60-годишни традиции, ежегодно си получава сертификати от Германия и втората е във Военно-медицинска академия – София. Често ни се случва да идват пациенти от различни частни лаборатории и да представят резултати от тежки метали , като обясняват, че изпращат кръвта в Германия там ги изследват, а тук им преписват резултатите. Нагледала съм се на „такива резултати“ и на изплашени хора , че имат повишени стойности на метали в кръвта“, разясни експертът.

Проф. Кунева разясни, че симптомите при отравяне с тежки метали са различни за различните отравяния, но най- общо при отравяния с тежки метали се развива анемия, токсичен хепатит, полиневропатия.
„Всеки от металите има и своя специфична характеристика. Например при отравяне с олово анемията се дължи на увреждане на порфириновата обмяна, при живак и манган има тремор, при отравяне с арсен има и миокардиопатия, а полиневропатията е на долните крайници и т.н“, каза в заключение проф. Таня Кунева.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини