От х:

Днес в x:

9 °C

Пет причини за появата на замаяност

Ниско кръвно налягане, прием на някои медикаменти, инсулт, бременност, инфаркт са само част от случаите, в които можем да получим световъртеж или замаяност. Какво друго може да я причини?

Дехидратация
Дехидратацията на тялото може да доведе до редица неразположения и замаяността е едно от тях. Когато не приемаме достатъчно вода и течности, обемът на кръвта ни се намалява, кръвоносните съдове се свиват. Това затруднява циркулацията, както и доставянето на кислород до мозъка.

Тревожност, стрес 
Тревожността е много често състояние и понякога дори не осъзнаваме, че тя е част от нашето ежедневие. Едни от симптомите, подсказващи, че трябва да намалим стреса са световъртежът и замаяността. Опитайте се да балансирате неразположенията с дълбоки вдишвания и издишвания.

Ниска кръвна захар
Спазването на драстични диети, пропускане на хранене, диабет, могат да причинят световъртеж. Тялото ви страда от ниски нива на кръвната захар, а мозъкът ви и останалите органи получават по-малко енергия.

Ниските нива на кръвната захар често са съпроводени и с изпотяване. В тези ситуации, за да регулирате нивата на кръвната захар, може да хапнете плод, да изпиете чаша сок, да консумирате някаква друга храна.

Спорт 
Ако сега започвате да се занимавате активно със спорт, възможно е след тренировката или по време на нея да почувствате замаяност и гадене. Това се случва както при тренировки с тежести и собствено тегло, така и при изпълнение на кардио. Ако тренировката е твърде тежка за вашето ниво на подготовка, ако сте гладували през деня, ако имате дефицит на калий и магнезий в организма.

Ако усетите неразположение, отделете няколко минути за отдих и пийте достатъчно вода. Също така около час и половина – два преди тренировка хапнете белтъчини или въглехидрати. Не бива да се тренира на пълен стомах, но не е добре и да сте гладували преди спорт.

Алергии
Някои алергии могат също да са причина често да се чувствате замаяни. Чували ли сте за вътрешното ухо? То отговаря за контрола на равновесието ви. Алергени като домашни любимци, прах, цветен прашец и други, могат да причинят възпаления в средното ухо, а в резултат на това, тялото ви да реагира със замаяност.

По материали от brightside.me

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини