От х:

Днес в x:

8 °C

Падна световният рекорд в овчарския скок

20-годишният Арманд Дуплантис постави нов световен рекорд от 6.17 м на поредната спирка от Световния тур на закрито в Торун, Полша.

Роденият в САЩ състезател, който спечели сребро на миналогодишното световно в Доха, прехвърли височината от втория си опит в Торун, за да подобри предишното върхово постижение в света от 6.16 м на французина Рено Лавийени през февруари 2014 в Донецк.

"Това е нещо, което исках от тригодишна възраст. Предстои голяма година, но това е едно добро начало", сподели Дуплантис пред официалния сайт на ИААФ.

Лавийени, олимпийски шампион от 2012, не остана изненадан от постижението на шведа.

"Не е изненадващо. От две години насам знам колко голям потенциал има той. Рекордите се поставят, за да бъдат подобрени впоследствие. Той има пред себе си още много време, за да подобри дори този си резултат и това е страхотно", каза 33-годишният французин за RMC Sport.

Дуплантис остана много близо до световния рекорд на предишната среща в Дюселдорф във вторник, но бутна летвата с ръка, след като я беше преодолял с тялото си с голям аванс.

Представянето му го прави явен фаворит за олимпийската титла в Токио това лято. Младият състезател отдавна е считан за талант. Името му бе обявено пред широката спортна общественост през 2018, когато спечели европейската титла на закрито в Берлин с резултат от 6.05 – световен рекорд за юноши. Трениран от баща си Грег – бивш състезател по овчарски скок, който има 5.80 в кариерата, Дуплантис е израснал в семейство на бивши състезатели. Миналата година той участва за Университета Луизиана в САЩ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини