От х:

Днес в x:

25 °C

Новите хора в "Нова" на Домусчиев. Какво става?

Скоростта, с която кадри на свързвания с Пеевски Канал 3 бяха изтеглени на високи постове в "Нова", е право пропорционална на опразването на телевизията откъм известни професионалисти. Какво става в "Нова" на Домусчиев?

Коментар от Емилия Милчева:

Когато собственик на частна компания реши да смени мениджмънта ѝ, в това действие няма нищо укоримо. Естественият стремеж на бизнеса е да управлява активите си така, че да му гарантират печалби и успешно развитие. Когато обаче тази компания е голяма българска телевизия, собственост на едри предприемачи, а новият мениджмънт идва от малка медия, свързвана със сочения за олигарх Делян Пеевски, нищо вече не изглежда нормално и естествено.

Право пропорционално

Скоростта, с която кадри на Канал 3 бяха изтеглени на ръководни постове в „Нова", е право пропорционална на опразването на телевизията откъм известни журналисти и професионалисти. В периода на обновление във висшия мениджмънт на „Нова" от медията си тръгнаха/бяха освободени хора, наложили се като лица сред аудиторията. За една телевизия това е сериозен актив, но в „Нова Броудкастинг Груп" вървят по своя пътека.

От медията бяха освободени популярни имена като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. С „Нова" се разделиха също дългогодишният режисьор Валдес Радев и водещата Лора Крумова. Там не работят вече и известни лица като Марина Цекова, Цветомир Семов, Диана Димова и Виктория Бехар, която отговаряше за стратегическото развитие. Скандал имаше и в сайта Gong.bg, който също стана собственост на Домусчиеви като част от медийната група.

И така: топ мениджмънтът на „Нова" се обновява, а в професионалните биографии на новите шефове Канал 3 не е единственото съвпадение - фигурира и стаж в TВ7, където потънаха над 260 милиона лева от КТБ, преди да се случи разривът между Пеевски и Цветан Василев.

Новите визионери

Последната засега новина е, че Ива Стоянова, която за няколко месеца се водеше собственик на Канал 3, ще управлява „Нова телевизия", където постъпи на работа едва преди два месеца. Преди нея там отиде и друг кадър на Канал 3 - Миляна Велева, която стана директор на новините. Междувременно бяха трансферирани и други журналисти. Покрай което човек би могъл да си помисли, че собствениците на „Нова" - братя Домусчиеви - явно виждат бъдещето на медията си през визионерите на Пеевски.

За Вяра Анкова, която беше оперативен шеф на „Нова", е отреден почетен пост: заместник-председател на Съвета на директорите на “Адванс Медиа Груп” - дружеството, което е едноличен собственик на “Нова Броудкастинг Груп”. Анкова, чиято кариера премина главно в БНТ, беше поканена в частната телевизия още преди Домусчиеви да станат нейни собственици. И я управляваше допреди дни.

Ключовият февруари

Месец февруари се оказва ключов за „Нова". Дали промените имат нещо общо със смяната на собствеността (а вероятно и на мениджмънта) в големия конкурент на „Нова" - БиТиВи? Или предстои нова смяна на собствениците на „Нова"? На очи се набива и съвпадението с едни други радикални промени - премахването на частните лотарии, без обаче да бъде ограничена рекламата на хазартните игри в телевизионния ефир.

Именно „Нова" излъчва частната лотария на хазартния бос Васил Божков,  за което получава 20-25 милиона лева годишно - най-много от всички медии. За сравнение: бюджетът на БНТ за 2020 година е 70 милиона лева. Държавният спортен тотализатор рекламира в БиТиВи и БНТ срещу далеч по-скромни суми. Въпросът как държавата ще реши да разпределя рекламите, когато отнеме лицензите на частните оператори на лотарии, определено е от съществено значение. Да контролира медиите чрез отпускане на публични средства не е патент само на тази власт.

В края на януари вицепремиерът Валери Симеонов коментира темата в предаването “Лице в лице” по БиТиВи - коментира го и като автор на първия законопроект, забраняващ рекламата на хазарта, и като вносител на сегашния проект, в който такъв текст вече не присъства. “Леко съм го прикрил (забраната - бел.а.), за да не подскачате много от телевизиите, защото ще загубите някакви пари. Но и спортният тотализатор има нужда от реклама, така че може и да спечелите нещо”, каза Симеонов в този разговор. Да, някои със сигурност ще спечелят. Тепърва ще става ясно дали ще са същите или кръгът ще се разшири. Отсега обаче се знае, че губещ от промените ще бъде собственикът на най-големия дистрибутор в България, контролиран от Пеевски. Лотарийни билети вече няма да се продават в пунктове, оперирани от външни дистрибутори.

Моделът "Диплоки"

Ако управляващите искат да уверят обществото, че целта им наистина е да ограничат “зарибяването” на стотици хиляди българи, непряката реклама трябва да бъде забранена. Иначе остава подозрението, че с парите за реклама ще се търси компенсация и ще се действа като с евросредствата за рекламиране на оперативни програми. Според справка, поискана от сайта КлубZ по Закона за достъп до обществена информация, „Нова Броудкастинг Груп" е получила най-много евросредства по тази линия - и в периода 2007-2013, и за времето от 2014 година до юни 2019.

В Гърция си имат специално наименование за модела, при който един олигархичен елит властва в икономиката и държи медии, за да влияе на политиката - “диплоки”. Означава преплитане. В България никой не признава за съществуването на такъв модел, но е достатъчно да натиснем дистанционното на телевизора.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Be
  beobachter
  8 0
  11:23, 8 фев 2020
  Телевизия на Шайката.
 • 2
  Wr
  Wrata
  5 0
  18:53, 8 фев 2020
  И пак си напомняме странната и нелепа смърт на Зурлева...
 • 3
  Ар
  АРСЕН ЛЮПЕН
  0 0
  13:48, 9 фев 2020
  Какво става ли? Лъсна задкулисието и публичната тайна за обвързаността на олигарсите Шиши , Домусчиев и Боко- Тиквата.Изгониха качествените журналисти и местят мисирките от канал 3 на Шиши в Нова на Домуса. Да не забравяме че Шиши купи БИ АЙ ТИ за да я фалира и да запуши устите на журналистите които работиха там.Домуса изгони и спортния журналист Илиян Енев от Диема.Важна брънка от свързаността на Боко,Шиши и Домуса е финансовия министър Горанов, който живее в жилищен комплекс на Домуса и си пие кафето със Шиши.Важно е да се напомни че вместо Боко да си вземе неустойката от 58млн от Домуса той го награди с 100млн от Европа издействан от перманентно страдащия от ишиас Юнкер.Измет от световна класа.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини