От х:

Днес в x:

Цветан Василев: Пеевски доминира в Нова ТВ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски доминира в Нова ТВ, а Кирил Домусчиев само осигурява финансирането. Това каза в интервю за "Алтернативата" по ТВ1 бившият банкер Цветан Василев, който от години се укрива в Сърбия.

По думите му по същата схема е съществувала и ТВ7 навремето, но ставащото сега с Нова ТВ е "нов етап от развитието на свинеобразния паяк" (бел. ред - по комиксите на Васил Божков, в които Пеевски е представен като паяк с тяло на прасе).

Водещата Генка Шикерова му припомни, че в ТВ7 е била "телевизията на властта", изграждала се е различна реалност и там са били Миляна Велева, Ива Стоянова и други хора, който в момента са в Нова ТВ.

"Да, същият модел налагат в момента и в Нова ТВ. Негативите са за Домусчиев, а облагите за Пееввски", призна той, и добави, че "отишли при Пеевски още през 2014 година". "С политиката, която в момента водят Нова ТВ, аз съм сигурен, че скоро ще изпаднат", посочи още той.

Попитан защо му е трябвала телевизия тогава, той отговори: "Ами, приемете го и за грешка".

Шикерова припомни, че по времето на Василев ТВ7 е хвалела управляващите, а Василев обяви: "Вижте, искам да ви попитам нещо – какво отношение имаше MTG в политиката на Нова ТВ и какво отношение имаше "Тайм уорнър" към политиката на бТВ. Не беше ли Красимир Гергов, който формираше политиката на бТВ", каза още той като аргумент, че е нямал общо с политиката на ТВ7.

По думите му съдружието му с Делян Пеевски и близките отношения с ГЕРБ са се развалили, когато той отказал да даде на Пеевски 30% от "Петрол", 10% от "Виваком", 50% от "Авионамс"" и 50% от "Дунарит". Василев отказал също да опрости около 500 млн. лв. задължения на Пеевски към КТБ, фигуриращи в прословутата справка с инициалите "ДП" и "ДП1", които Иван Гешев отказа да забележи.

"Общо по моя оценка това бяха активи за над 1 млрд. лева", добави Василев.

Пеевски не ги поискал лично и изпратил неговата дясна ръка адвокатът Александър Ангелов, твърди Василев и добавя, че имал записи как го е рекетирал.

"Пеевски е острието, защото е мразен, арогантен и не му пука"

"При Божков аз ви казвам как върви - трябва да се облагодетелства бизнесът и облекчава данъчната тежест и процент от спестеното трябва да бъде споделен с политиците, които са обезпечили. При това аз съм сигурен, че от услугите към Божков не се е облагодетелствал само Борисов. Аз мисля, че основният, който се е облагодетелствал е от тях, е Пеевски", каза още Василев.

Шикерова подчерта, че и при Василев, и при Божков прави впечатление, че отношението към Пеевски се променя коренно, след като прокуратурата започва да ги разследва.

А Василев отговори: "Очевидно Пеевски е острието, защото е брутален, арогантен, очевидно е най-мразеният човек в държавата и очевидно не му пука. На мен лично ми е казвал: "Много ми харесва, че Комарницки ме рисува като свиня"... Може би няма доказателства, затова Божков не го е назовал поименно, но добре е олицетворил Пеевски като паяк, защото всички гнусни мрежи се плетат в центъра, който се олицетворява от Пеевски".

Банкерът призна, че до един момент вярвал, че проблемите в България са заради Борисов, а не заради Пеевски, но "в един момент те се обединиха".""Аз искрено вярвах, че когато той си отиде, нещата се се подобрят. После се оказа, че бях заблуден, а не бяха ли заблудени тези, които скачаха по паветата 2013 година", каза още той.

"Пеевски искаше да купувам медии, а Борисов - "Дунарит" и "Авионамс"

"През Пеевски бях принуждаван да купувам нови и нови медии, които, виждате ли, се били опълчили и можели да доведат до проблеми за банката, докато при Борисов от мен бяха поискани опредени проценти от "Дунарит", от "Авионамс" и други компании, които бяха прехвърляни безвъзмездно и след като Борисов си подаде оставката през 2013 година си ги откупих", призна Василев.

По думите му Борисов използва "пратеници", когато "иска" нещо. "Към мен беше Александър Сталийски, очевидно към Божков е била Севделина Арнаудова, при Богомил Манчев беше небезизвестния Роско котарака", добави той.

На уточнение какво са искали тези хора, той отговори: "Те различно казват, но "ето, ние ще помагаме тук, а пък ти... Те държат държавата. От държавната администрация до голяма степен зависи и бизнеса", каза Василев.

"От услугите към Божков не се е възползвал само Борисов, но и Пеевски", добави банкерът.

Василев водел преговори за сливане на ТВ7 с бТВ

"През 2013 и 2014 година водех разговори с "Тайм уорнър" за мърчване на ТВ7 и бТВ. бТВ имаха интерес да преборим Нова ТВ и затова предложиха мърчване", каза още Василев

Той съобщи и "един малко известен факт" - че шестте процента на Гергов в бТВ са били заложени през фирма, която е била финансирана от КТБ.

Василев отрече някога да е имал влияние в телевизията, но посоченият от него период съвпада с момента, в който Виктор Николаев и Анна Цолова си тръгнаха от медията и се преместиха в Нова тв, след като питаха многократно тогавашният премиер Пламен Орешарски кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС.

"Аз смята, че сега бТВ поради факта, че е собственост на AT&T смятам, че има по-голяма шанс да се пребори с мафията. В момента тя е подложена на същия натиск, на който бях аз", каза още той.

По думите му сега срещу телевизията се води същия рекет, който е имало срещу него от "центъра на Пеевски".

"И аз изпитвам вина", отговори той на въпрос за свободата на медиите в България и добави, че докато той е бил "злият гений" страната е била на 74-то място, а сега е на 111-то.

Никога не съм се гордял с ТВ7

Цветан Василев обяви, че никога не се е гордял с ТВ7, която нарече неуспешен проект. Той добави, че никога не е имал намерение да се занимава с медии, искал телевизията да придобие национален лиценз и след това да се продаде.

"ТВ7 се финансираше чрез мен и се управляваше от Пеевски чрез Николай Бареков", добави той.

"Партията на Бареков беше една от най-големите ми грешки"

Една от най-голямата ми грешка беше политическия проект на Бареков, обяви Василев и добави, че "когато виждаш от едната страна ГЕРБ, а от другата БСП и ДПС – какво друго ти остава". "Не аз създадох Бареков, но го подкрепях", каза той и добави, че и сега би подкрепил всяка една партия, която "не е ГМО".

Василев заяви, че не е особен оптимист за политическия проект на Цветан Цветанов, но той може да навреди на Борисов чрез частично разбиване на структурите на ГЕРБ. По думите на Василев от подобно развитие интерес има Делян Пеевски, който "от една страна прави проблеми на Цветанов, а от другата страна му ги решава". Според банкера Пеевски се опитва да открадне и партията от Ахмед Доган.

Попитан дали някога е имал амбиции да става премиер той отговори: "Не съм имал, но не знам защо след като Борисов може, аз да не мога. Но Пеевски е човекът с болните амбиции да управлява държавата, това го е казвала и неговата майка, но не мисля, че някой би застанал зад него", добави той.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Д.
    Д.
    4 -2
    19:15, 10 юни 2020
    Дебелото от ДПС крепи медийно банкянската мутра, а тя го обслужва финансово.
Последни новини