От х:

Днес в x:

Разследват учителка, накарала ученици да плюят по съученик за наказание

Прокуратурата проверява начална учителка от Пазарджик заради неприятен случай в училище "Проф. Иван Батаклиев", съобщава БНР.

Възпитателката накарала всички деца от трети клас да заплюят свой съученик, докато той е бил изправен пред дъската. С това тя целяла да го накаже.

При проверката трябва да се установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, а също дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.

Тя ще бъде извършена от Апелативната прокуратура в Пловдив. Причината е, че Окръжната прокуратура в Пазарджик си е дала отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че става въпрос за едно от най-елитните училища в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Случката е от 9 януари. През междучасието няколко деца влезли в спор и деветгодишното момче наплюло две от тях. Вместо обаче родителите да бъдат предупредени за постъпката му и заедно с педагога да намерят решение, учителката решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила момчето пред дъската, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред него и да го заплюят.

След това часовете продължили, а вечерта семейството на третокласника забелязало, че той е потиснат и отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Родителите му помислили, че той има вирус и едва след няколко дни разбрали за случилото се от възмутен родител на момиченце, което разказало какво всъщност станало.

Всички институции в Пазарджик, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел "Закрила на детето", са запознати със случая.

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения.

Пострадалото дете вече е в друго училище и с него работи психолог.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини