От х:

Днес в x:

Повече психолози в училищата, ментори ще консултират най-проблемните с прояви на тормоз

Ще търсим възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет. Изказването му е след среща при премиера акад. Николай Денков, в която участваха и министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на правосъдието Атанас Славов и на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Проф. Цоков определи психолозите като особено важен елемент в процеса за справяне с агресията.

По думите на министъра важна роля имат и менторите. В над 30 училища ще има ментори. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз, посочи той.

От тази година стартира и национална програма за личностното развитие, обяви министърът. По думите му чрез нея ще бъдат финансирани дейности за работа с родителите. Той изтъкна, че мерките против насилието трябва да започнат и в семействата. Министърът добави, че се очаква националната програма да бъде разширена, за да обхване и детските градини, освен училищата.

Изграждане на екипи за медиация на конфликти е друга мярка, която ще бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Цоков посочи, че педагозии и психолози, заедно с родителите, ще търсят решения в една или друга конфликтна ситуация.

Повод за работната среща днес следобед бе възложената от министър-председателя задача на ресорните министри в рамките на една седмица да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат възможности за тяхното подобряване.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини