От х:

Днес в x:

Майките в армията: 40 дни след АГО обратно на служба

Майките в армията масово се отказват от майчинството. Веднага след като изтекът законните 40 дни болнични след раждането, жените надяват униформените поли и поемат отново караула. На тях може да се разчита, защото в много отношение са по сериозни от мъжете, коментираха щатните военни по повод напливът на кандидатки в изпитите за кадрови войници. Доскорошна практика бе, жените да раждат скоро след като влезнат в армията. После 2 години са в майчинство а мястото им се пази. Така дефакто поделенията са пълни на книга но има недостиг на хора.



Финансовата криза обаче принуди униформените дами да се борят за своите 600 лв заплата. Ако съпругът е също в армията и е офицер, то месечния бюджет става по поносим-над 1500 лв. Тези заплати се оказваха мечтани за новата вълна дами мечтаещи за кадрова служба. Жени Евтимова Кавракирова е на 20 години. Майка на няколкомесечно бебе, което ще бъде гледано от таткото ако тя постъпи в армията.



Димитровградчанката Надежда Стайкова също се оказа млада майка. Занимавала се е досега с шивашката индустрия и определено смята че с нея не може да отгледа детето си. 31 годишна висшистка от Хасково игнорира специалността си еколог и също кандидатства за пагона, а 28 годишната Диана Карапетрова би път чак от Кърджали за да се измъкне от попрището на сладкар. И тя има невръстно детенце, но предпочита да го гледат бабите докато тя дава бойни дежурства. Венета Запрянова на 22, пък заяви че няма да рискува кариерата си в армията с някое прибързано раждане. Момичето разсъждаваше прагматично и далновидно-пенсията за военните идва на 45 години.



Всички те смятат че децата, първи или следващи, могат да почакат докато укрепне кариерата им в армията. Някои от жените са щатни кандидатстващи. И да не ги приемат на едните изпити-ще пробват на следващите. Почти всички са с избистрени цели-ако са в армията ще участват в задгранични мисии. Опасносттите не ги притеснява. За тях в пълна сила важи една английска поговорка от времената когато жените военнослужещи са били рядко явление. В армията- мъжете са повече мъже, а жените са повече от жени.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини