От х:

Днес в x:

Експерти: Трябват мерки за намаляване на пътно-транспортния травматизъм през месеците март и септември

С 20% по-малко са регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия на територията на Област Смолян през 2019 г. Това стана ясно днес, по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Бяха анализирани данните за пътния травматизъм през 2019 г. и набелязани мерки за повишаване на пътната безопасност през 2020 г.

На територията на област Смолян през 2019 г. са регистрирани общо 325 пътни инцидента, от които 250 с материални щети и 75 броя тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 106 участника в движението и са загинали 4 човека.

Статистиката сочи увеличаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци (юни, юли и август). Представителите на институциите коментираха, че в една планинска област, каквато е Смолян, подобна статистика показва, че основен фактор за настъпване на катастрофите продължава да бъде неразумно поведение и подценяване на ситуацията от страна на водачите. 

Висок е и травматизмът през месеците септември и март, като ще бъдат планирани допълнителни превантивни мерки от институциите през тези периоди, стана ясно по време на заседанието.

„Смолян е единствената област в България, в която нямаме загинал пешеходец на пътя през изминалата година“, подчерта Анжелина Тотева, заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ .

Анжелина Тотева, представители на регионалните структури на МВР, ИА „Автомобилна администрация“, РЗИ и Спешна помощ, на общини от региона и др. Тя поздрави местната власт за обособяване на първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата на територията на Смолян“, тъй като децата са най-уязвими. Центърът се използва от близо 5 600 ученици от І – VІІ клас на територията на област Смолян и работи активно от месец октормври 2019 г., като се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини