От х:

Днес в x:

10 °C

Анкета: 54% от българите искат референдум за приемането на еврото

Мнозинството от българите не подкрепят влизането на страната в еврозоната и са склонни да поставят въпроса на референдум, сочи социологическо изследване. То е поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и е проведено от агенция „Тренд“.

50% от запитаните са против въвеждането у нас на единната европейска валута, като само 19 на сто го подкрепят.

Същевременно 54% искат референдум за влизането на България в еврозоната.

Поне половината от участниците в проучването заявили, че при евентуално допитване няма да подкрепят еврото.

Основните притеснения на българите при приемането на единната валута касаят поскъпването на живота, като цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините еврото да е нежелано у нас.

„От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната“, отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие“, допълва още той.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че няма да има покачване на цените  при влизането на България в еврозоната.

Според Експертния клуб за икономика и политика прибързаното влизане в еврозоната ще засили антиевропейските настроения и реторика сред българите.

Анкетата на „Тренд“ е проведена сред 1008 пълнолетни граждани на България в периода 7-15 ноември 2019 г. и е представително за територията на страната във възрастовата категория над 18 години.

Източник: БНР

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Г
  Г
  6 -1
  18:42, 28 яну 2020
  През 2007 с приемането ни в ЕС коминтирах с мои приятели,че приемам със смесени чувства влизането ни. Незнам при приемането на еврото,кой ще забогатее и кой ще обеднее.Нали знаете при промени,тези с информация изплуват,а другите потъват. След брейкзит и една световна криза еврото може да се срине.Да си останем на левчето,щот вече не ми дреме за англо -сакцонците.Все пак всичко е интерес ;полза;
 • 2
  Г
  Г
  1 0
  18:48, 28 яну 2020
  Нали знаете : когато спечелиш нещо ,помисли какво си изгубил. 🤑🤑🤑🤑🤑

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини