От х:

Днес в x:

Спряха замърсяването на Марица. Преглед на печата

 

Замърсяването на река Марица е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Залпово замърсяване с пластмасови мленки - продукт от преработка на полиетиленови отпадъци, се оказа причинител на масовото измиране на риба в Марица вчера. Това установи официално регионалната инспекция по околна среда в Пазарджик. След проверка на всички предприятия в района е установено, че причинител е компанията за оползотворяване на отпадъци "Екоинвест", работеща в промишлената зона на Пазарджик. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. При показателя "химическа потребност от кислород" (ХПК) - при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или превишение от 3 пъти. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от "Екоинвест"ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и неразтворени вещества - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. "Екоинвест"ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води. След като дружеството е преустановило дейностите, свързани с формирането на отпадъчни води, замърсяването е преустановено, информира екоинспекцията. Взети са нови проби от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено... Прокуратурата разследва случая. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева все пак призова гражданите да не купуват риба от нерегламентирани места, да не ловят и да не допускат домашни животни в близост до реката. По думите й Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е проверила течението на Марица до Първомай и не е установила другаде умряла риба." - в. "Дневник".

"Източникът на замърсяването на река Марица е фирма, която преработва пластмасови отпадъци и събира вторични суровини, съобщи NOVA. Сигнал за екопроблема бе подаден в събота. Заради замърсяването реката край град Стамболийски се изпълнила с мъртва риба. Полицията, местните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните се задействаха, хората получиха предупреждение да не ядат риба от реката, а от питейната вода бяха взети проби. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая. "Говорим за токсично замърсяване с много сериозни щети. Бързите тестове отхвърлиха наличието на цианид. Все още обаче не е ясно какво точно е опасното вещество във водата", каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Тя увери, че фирмата, причинила замърсяването, ще бъде глобена. От ВиК-Пловдив пък съобщиха, че са ограничили водовземането от две помпени станции. От дружеството обаче уверяват, че пряка опасност за населението няма, тъй като водата за питейно-битови нужди се взима от по-дълбоко, а не от повърхността." - в. "Монитор".

"Преустановено е замърсяването на река Марица. Извършено е повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества - 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества - 29 mg/l. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик и басейновата дирекция "Източнобеломорски район". Бяха взети водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. "Заводска" и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването. Във водите й са установени пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на "Екоинвест"ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по На редба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Превишени са следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) - при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от "Екоинвест"ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и нерезтворени вещества - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От вчера следобед "Екоинвест"ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" припомнят, че експерти от РИОСВ-Пазарджик, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория към ИАОС проверяват сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на с. Огняново. Директорът на РИОСВ Костадин Гешев незабавно сформира екип от експерти и беше извършено щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване. За инцидента бяха уведомени окръжният прокурор на Пазарджик, директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ, за вземане на проби от умрялата риба и установяване причините за смъртта ѝ. Образувано е досъдебно производство." - в. "Труд".

Водната криза остава сред тематичните акценти на всекидневниците.

"Около резервоара над с. Мало Бучино е тихо и пусто - никой не копае изкоп за водопровод, нито се виждат докарани тръби. На осмия ден след шумно оповестения екшън план на Министерския съвет за пренос на вода от Рила през София за Перник екип на "Дневник" завари единствено пазача на резервоара. От тук трябва да започне спешният строеж на водопровод с дължина 13.5 км, по който да стигне рилската вода до Перник. Този нов водопровод ще се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа, обеща министърът на икономиката Емил Караниколов след извънредното заседание на правителството на 18 януари. "Нищо не се строи сега. Чака се разрешението на Столичния общински съвет. Дотогава нищо не може да се прави", заучено изговаря охранителят на резервоара над Мало Бучино. Казва, че и други хора го питат кога ще започне, но той това знае. Цената на водопровода с дължина 13.5 км е около 25 милиона лева. Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се министър Караниколов. И добавя, че вече е избрано кой ще свърши работата - държавното предприятие "Монтажи" ЕАД. За вторник, 28 януари, е насрочена извънредната сесия на Столичния общински съвет, която трябва да гласува предложението на правителството рилската вода да премине през софийската ВиК мрежа. Това е законната процедура и ако предложението се приеме, според разчетите на Караниколов водопроводът трябва да е готов най-рано в началото на март. "Този водопровод е необходим точно сега. Ако се изгради за 10-15 дни и работи още 30-40 дни - има смисъл да го строят. Обаче няма да успеят толкова бързо и ще остане като паметник, каквито има много в България. Просто след два месеца вече няма да е нужен, защото снеготопенето ще започне и водата ще дойде в язовир "Студена", скептичен е хидроинженерът Иван Бухов. Той е бил главен проектант във "Водоканалпроект" и е разработил схемата за водохващане за язовир "Белмекен", от който ще дойде водата за Перник. Сега е пенсионер. Селото е с 560 жители и е на североизточния скат на Люлин планина. То е в чертите на София, в район "Овча купел". Вместимостта на резервоара е 13 хиляди куб.м вода и се намира на 850 м надморска височина. До билото на планината има още близо 100-ина метра денивелация и за да се качи водата до там трябва да се изгради помпена станция. През новия водопровод ще минават 25-27 хиляди куб.м вода дневно за Перник. С това количество няма как да спре кризата, а само ще бъде запазен сегашният воден режим в града. Това обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. В края на февруари язовир "Студена" ще бъде окончателно изчерпан, ако не завали обилен сняг и после не духне южен вятър, по думите на Караниколов. Затова, когато и да е готова новата тръба от Мало Бучино, тя ще е единствената, по която 90 хиляди перничани ще получават живителната течност." - в. "Дневник".

"Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи." Това коментира по БНТ професор Георги Рачев. Лилия Бочева допълни: "Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало. То се е случвало и в съвсем близките години." Климатолозите са категорични, че природата не ни е спряла водата. И предупреждават, че след сухата зима, пролетта може да дойде с проливни дъждове. И не бива да има изненадани. Климатолозите коментират сушавата 2019 година. Проф. Георги Рачев каза: "Имало е години с още по-драстична суша." И данните го потвърждават. Лилия Бочева: "По-сухи от нея са определено 2000-та, когато беше действително една много суха година. 90-а, 92-а, 93-а година. Че 2019 г. не беше суха, показват не само данните. Вероятно го помнят и хората, които през лятото на миналата година се молиха дъждът да спре." Имахме поредица от проливни валежи, наводнени населени места, обявяване на бедствено положение, скъсани язовирни диги, добави тя. Месеци по-късно молитвата е за сняг. Ако през миналата година по това време цели населени места бяха затрупани, днес сняг там няма. А някои градове ще изпратят и този месец без никакви валежи." - в. "24 часа".

"Бивш екоминистър: Язовирите да се управляват с изкуствен интелект Европа може да ни помогне и да ни подкрепи да използваме изкуствен интелект, за да направим модели за прогнозиране на водата на язовирите. Това заяви бившият екоминистър и евродепутат Искра Михайлова. Според нея е необходима нова технология, виждане, приемане на иновации и нови технологии във всеки един сектор в България, но най-вече във водния. Водопреносната мрежа е в критично състояние и когато е разкопано, за да се сменя канализацията, се вижда, че тръбите за питейна вода са като лейки, негодува тя. Според Михайлова с методи и подходи от 50-те години на миналия век не може да се предоставят услуги, типични за 21 век." - в. "Монитор".

Всекидневниците информират за нов вид измама, практикувана от колекторски фирми.

"Адвокат предупреди, че колекторски фирми предлагат "служебни защитници" на длъжници, каквито законът не предвижда. Събирачите на дългове започвали дело срещу срещу човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н, а после техен представител се обажда на длъжника и му обяснява, че е неговият "служебен защитник", назначен от съда. За това предупреди адвокат Десислава Филипова, която е председател на Европейския център за защита на правата на гражданите. Законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати, коментира адвокат Филипова. Мнимият служебен адвокат Ви предлага да направите плащане още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за допълнителни разноски, което е подвеждане..." - в. "24 часа".

"Мнимият служебен адвокат предлага на длъжника да направи плащане преди съдът да се е произнесъл, за да избегне осъждането за плащане на допълнителни разноски. Гражданският процесуален кодекс бе променен в края на миналата година. Преди промяната банката трябваше да покаже в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е качила лихвите. След промяната обаче, всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва да представи задължително договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента, дали не съдържа неравноправни клаузи. В случай, че има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора. Повечето хора обаче все още не знаят, че законът ги защитава. Точно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторските фирми са измислили новата си схема за измама, пояснява адвокат Филипова." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също за българин, заловен с 46 пликчета кокаин на доминиканско летище.

"Българин е бил задържан с 46 пликчета кокаин в стомаха в Доминиканската република, съобщи местното онлайн издание "Доминикан тудей". Нашенецът е бил задържан на международното летище на Пунта Кана, където минавал проверка, за да се качи на полет за Белгия. Българинът бил откаран в болница, където кокаинът бил изваден от стомаха му..." - в. "Стандарт".

"След ареста сънародникът ни е откаран в болница, където наркотикът е изваден. Местните власти смятат, че мъжът е бил използван като "муле". От началото на годината на различни летища в Доминиканската република са задържани 13 наркотрафиканти. Преди време пък е била разбита голяма мрежа за пренос на дрога. За нея работели чужденци, използвани като "мулета", като целта била да транспортират наркотик в различни държави..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини