От х:

Днес в x:

8 °C

Разхищаването на храна носи глобални загуби за 12 трилиона долара

Новините, свързани със световната хранителна промишленост, са тревожни и причината за това се крие главно в правителствата, производителите на храни и агробизнеса.

Една трета от цялата храна се изхвърля и въпреки това, участващите в хранителната индустрия не са в състояние да подобрят положението на 820-те милиона души, гладуващи по света. Неефективността на индустрията в глобален мащаб води и до факта, че 680 милиона души са затлъстели, при което разходите за лечение на правителствата и гражданите се увеличават все повече, пише научното списание Nature.

Когато стопанствата черпят големи количества вода за напояване на културите, данъкоплатците са тези, които поемат сметката за нейния недостиг, която може да последва. Същото е и при агрохимикалите и тяхното въздействие върху здравето на хората и цените, които се плащат за последствията от тях.

Всички тези скрити разходи, включително и за неконсумираната храна, и следващото от тях се равняват на $12 трилиона годишно, сочат данните от доклад, публикуван миналия месец. Прогнозата е те да нараснат до $16 трилиона до 2050 г. Това е потресаваща цифра, еквивалентна на брутния вътрешен продукт на Китай. Част от тези загуби са свързани със системите за използване на земи и съответно храни. В доклада те са дефинирани по следния начин: "земята се използва, храната се произвежда, съхранява, опакова, обработва, търгува, разпространява, предлага на пазара, консумира и унищожава". Те се посочват като водещите източници на емисии на парникови газове, движещи климатичните промени и водещи до множество допълнителни разходи.

Също толкова тревожно е, че те не се отчитат редовно и хранителната и селскостопанската промишленост, изглежда, предполагат, че накрая сметката просто ще бъде платена. Това обаче не може да продължава и нуждата от определени промени става все по-спешна.

Докладът, които е разработен от Коалицията за използването на храните и земята (Food and Land Use Coalition), включваща бизнес групи и изследователски институции, както и Организацията на обединените нации, също изчислява разходите, които правителствата и предприятията ще трябва да платят, за да преминат към по-устойчива хранителна система. Оценката е в рамките между $300 и $350 милиарда годишно. Освен това - и след като се вземат предвид скритите разходи - една по-устойчива хранителна система би могла да доведе до нови икономически възможности за 5,7 трилиона долара годишно до 2030 г., компенсирайки тези $350 милиарда многократно.

Например преминаването към храна на растителна основа, съдържаща по-малко сол, захар и преработени съставки, се очаква, че може да спести до $30 милиарда. Но очакваните икономически ползи могат да бъдат около $1,28 трилиона. Разходите за редуцирането на разхищението на храна са изчислени на около $30 милиарда, но от друга страна, ако компаниите предприемат необходимите мерки, могат да получат ползи в размер на $455 милиарда.

С оглед на тези възможности, въпросът е какво задържа компаниите и защо не предприемат необходимите мерки. Някои го правят, но от друга страна повечето могат и да бъдат убедени или принудени да действат.

Правителствата могат да предприемат определени мерки, когато става въпрос за това да накарат компаниите да променят поведението си. Единият е данъчното облагане. Другият е регулирането, въпреки че през последните години тенденцията сред някои правителства, поне в развитите страни, е това да се избягва и да се използват по-меки методи за промяна.

Друга възможност са финансовите стимули - като насърчаването на идеята, че компаниите могат да печелят от устойчивост. Така, което и от трите да се използва, като вероятно най-ефективна ще е комбинацията от всички, трябва да има редовно отчитане и публикуване на тези т.нар. скрити разходи. Това би могло да бъде задача към министерствата на финансите или националните статистически служби, които да работят в тясно сътрудничество с научните изследователи.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини