От х:

Днес в x:

13 °C

Разхищаването на храна носи глобални загуби за 12 трилиона долара

Новините, свързани със световната хранителна промишленост, са тревожни и причината за това се крие главно в правителствата, производителите на храни и агробизнеса.

Една трета от цялата храна се изхвърля и въпреки това, участващите в хранителната индустрия не са в състояние да подобрят положението на 820-те милиона души, гладуващи по света. Неефективността на индустрията в глобален мащаб води и до факта, че 680 милиона души са затлъстели, при което разходите за лечение на правителствата и гражданите се увеличават все повече, пише научното списание Nature.

Когато стопанствата черпят големи количества вода за напояване на културите, данъкоплатците са тези, които поемат сметката за нейния недостиг, която може да последва. Същото е и при агрохимикалите и тяхното въздействие върху здравето на хората и цените, които се плащат за последствията от тях.

Всички тези скрити разходи, включително и за неконсумираната храна, и следващото от тях се равняват на $12 трилиона годишно, сочат данните от доклад, публикуван миналия месец. Прогнозата е те да нараснат до $16 трилиона до 2050 г. Това е потресаваща цифра, еквивалентна на брутния вътрешен продукт на Китай. Част от тези загуби са свързани със системите за използване на земи и съответно храни. В доклада те са дефинирани по следния начин: "земята се използва, храната се произвежда, съхранява, опакова, обработва, търгува, разпространява, предлага на пазара, консумира и унищожава". Те се посочват като водещите източници на емисии на парникови газове, движещи климатичните промени и водещи до множество допълнителни разходи.

Също толкова тревожно е, че те не се отчитат редовно и хранителната и селскостопанската промишленост, изглежда, предполагат, че накрая сметката просто ще бъде платена. Това обаче не може да продължава и нуждата от определени промени става все по-спешна.

Докладът, които е разработен от Коалицията за използването на храните и земята (Food and Land Use Coalition), включваща бизнес групи и изследователски институции, както и Организацията на обединените нации, също изчислява разходите, които правителствата и предприятията ще трябва да платят, за да преминат към по-устойчива хранителна система. Оценката е в рамките между $300 и $350 милиарда годишно. Освен това - и след като се вземат предвид скритите разходи - една по-устойчива хранителна система би могла да доведе до нови икономически възможности за 5,7 трилиона долара годишно до 2030 г., компенсирайки тези $350 милиарда многократно.

Например преминаването към храна на растителна основа, съдържаща по-малко сол, захар и преработени съставки, се очаква, че може да спести до $30 милиарда. Но очакваните икономически ползи могат да бъдат около $1,28 трилиона. Разходите за редуцирането на разхищението на храна са изчислени на около $30 милиарда, но от друга страна, ако компаниите предприемат необходимите мерки, могат да получат ползи в размер на $455 милиарда.

С оглед на тези възможности, въпросът е какво задържа компаниите и защо не предприемат необходимите мерки. Някои го правят, но от друга страна повечето могат и да бъдат убедени или принудени да действат.

Правителствата могат да предприемат определени мерки, когато става въпрос за това да накарат компаниите да променят поведението си. Единият е данъчното облагане. Другият е регулирането, въпреки че през последните години тенденцията сред някои правителства, поне в развитите страни, е това да се избягва и да се използват по-меки методи за промяна.

Друга възможност са финансовите стимули - като насърчаването на идеята, че компаниите могат да печелят от устойчивост. Така, което и от трите да се използва, като вероятно най-ефективна ще е комбинацията от всички, трябва да има редовно отчитане и публикуване на тези т.нар. скрити разходи. Това би могло да бъде задача към министерствата на финансите или националните статистически служби, които да работят в тясно сътрудничество с научните изследователи.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини