От х:

Днес в x:

13 °C

СЗО няма да обявява извънредно положение заради китайския вирус

От Световната здравна организация съобщиха, че няма да се въвежда извънредно положение заради регистрирания в Китай коронавирус, съобщи ТАСС.

Здравни експерти от организацията посочиха, че към момента няма причина за подобна стъпка, но дискусиите по проблема ще продължат в Женева и днес.

Властите в Китай предупредиха за появата на вируса в края на миналата година. Според местните специалисти става дума за неизвестна досега пневмония, с огнище град Ухан. По-късно беше изолиран и причинителят на болестта коронавирус 2019-nCoV.

От днес в Ухан е преустановено движението на влакове и самолети. Мерките целят да се ограничат рисковете от разпространение на заразата. В страните засегнати от вируса е въведен специален режим по летищата. 

До момента китайските власти са потвърдили за 17 смъртни случая и още 554 заразени. Градовете, в които има огнища на болестта, са Ухан, Пекин, Шанхай и др.

Случаи на заразени с коронавируса има във Тайван, Филипините, Тайланд, Япония, САЩ и Русия.

Характерни симптоми на болестта са хремата, кашлицата, болките в гърлото и стягането в гърдите. Възможна е поява на главоболие и треска, която продължава няколко дни.

Най-застрашени са хроничноболните, децата и възрастните хора, при които усложненията са сходни с тези при пневмония.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини