От х:

Днес в x:

5 °C

Алуминият е навсякъде - как да се предпазите?

Без да си давате сметка за това, вие го пиете, ядете, докосвате, вдишвате... Трудно е алуминият да бъде избегнат, защото е навсякъде. Можете обаче да намалите рисковете.

Веднъж попаднал в тялото, алуминият се отлага в костите, белите дробове, черния дроб и мозъка. Бъбреците успяват да филтрират голяма част от него, но все пак нещо се промъква през тях.

Трябва ли да се тревожим?

Според специалистите алуминият е токсичен само при прекалено често излагане на въздействието му. Това се отнася до работещите в индустрията, свързана с този метал, тъй като те го вдишват, и до пациенти с бъбречна недостатъчност, при които може да се появи заболяване на нервната система под влияние на алуминия, съдържащ се в продуктите за диализа. Смята се също, че е възможно с него да са свързани болестта на Алцхаймер и възпалителните чревни заболявания.

  • Алуминият е токсичен метал, който не доставя нищо ценно на организма. Той се съдържа в малки количества във въздуха, храните, козметичните продукти и някои лекарства.

В храните

Алуминият, съдържащ се в почвата, преминава в растенията, особено в житните култури и зеленчуците, дори и да са от биологично производство. Освен това той може да попадне в храните чрез амбалажа и кухненските прибори, най-вече под влияние на топлината и когато хранителните продукти са кисели.
За щастие само 0,01 до 1% от погълнатия алуминий преминава през храносмилателния тракт.

  • Световната здравна организация определя за гранична седмична доза 1 мг на килограм телесно тегло. За възрастен човек, тежащ 60 кг, това означава, че той не бива да поглъща повече от 60 мг алуминий седмично. Тази доза се надхвърля при едва 1,6 % от децата и 0,2% от възрастните.

алуминиевото фолио

Полезни съвети

За да сготвите кисели продукти като домати или кайсии, използвайте съдове и прибори от неръждаема стомана или керамични. За предпочитане са стъклените буркани, когато правите консерви.

Заменете алуминиевото фолио с хартия за печене, ако искате да приготвите нещо във фурната.

Гледайте добре етикетите – алуминият в добавките към храните е обозначен с Е173, от Е520 до Е523, Е541, от Е554 до Е556, Е558, Е559 и Е1452.

 

В козметичните продукти

Можем да открием опасния метал в лаковете за нокти, слънцепредпазните кремове, боите за коса и особено в дезодорантите против изпотяване, които съдържат алуминиеви соли. Около 18% от алуминия успява да проникне в кожата, когато по нея има микро разранявания, например след бръснене или епилация. На производителите на козметични продукти е наложено да не влагат повече от 0,6% алуминий.

  • Две научни изследвания създават тревога около дезодорантите. Едното е английско. Заключението му е, че продължителната употреба на дезодорант, съдържащ алуминиеви соли, води до повишен риск от рак на млечната жлеза.
  • Другото е швейцарско и според него след 9-седмична употреба на такъв продукт клетките на млечната жлеза добиват характеристиката на ракови клетки. Проучванията продължават.

 

дезодорантите против изпотяване

 

Полезни съвети

Докато този въпрос все още не е категорично изяснен, използвайте дезодоранти, които не пречат на изпотяването, още повече че чрез него се елиминира част от алуминия, съдържащ се в организма.

Избирайте дезодоранти, на които пише „без алуминиеви соли”, а не само „без алуминиев хлорхидрат”.

 

В лекарствата

Някои медикаменти против киселини съдържат много алуминий и ако ги взимате редовно, бързо ще надхвърлите допустимата безопасна доза.


Полезни съвети

Можете да приемате такива лекарства само епизодично и без да ги съчетавате със сок от портокали или лимон – плодове, които увеличават абсорбцията на алуминия.

 

Във ваксините

Алуминият се използва във ваксините, за да усили имунната реакция на организма, например във ваксините против дифтерия, тетанус, полиомиелит, против хепатит А и В, против папиломавирус и др. Подозира се, че алуминиевите съставки могат да доведат до мускулни и ставни болки, обща умора, смущения в съня и неврокогнитивни проблеми. Въпреки това ползата от ваксинациите е много по-голяма от евентуалното въздействие на алуминия.

 

Къде има най-много алуминий?

  • Подправки – 145 мг/кг
  • Морски дарове – 21,1 мг/кг
  • Магданоз и копър – 19 мг/кг
  • Шоколад – 15,6 мг/кг
  • Млечни продукти – 6,5 мг/кг
  • Повечето зеленчуци – от 5 до 150 мг/кг
Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
29 фев 2020

Случаен виц

Последни новини