От х:

Днес в x:

Фойерверките или за правото да купонясваме

Както всяка година, с новогодишните празници се очаква и "традиционното" забавление на гърмящи пиратки и фойерверки. Както всяка година, чуват се много критики - за шум, за замърсяване на въздуха, за уплашени животни и деца. Дали има достатъчно аргументи, за да се ограничи това отбелязване на празника?

60-те и 70-ше години на миналия век са възпитали поколения с идеал за лична свобода, а 80-те години поставиха "правото на купонясване" наравно с житейския успех и престижа чрез потребление като цел. Днес и двете нагласи биха се възпротивили на идеята за регулация на едно скъпо забавление. На този фон обаче, в Германия и Италия отделни общини въвеждат забрани и ограничения с аргументи за замърсяване на въздуха и за стрес на животни.

Какви са аргументите:

Смърт на диви животни

Гърмежите най-често са в градска среда, но не само. А дори и в градовете има диви животни, които страдат. Според данни на различни природозащитни организации, стресът от пиратките води не само до страх, но и до смърт на малки животни.

Уплаха за деца и домашни любимци

Въпреки че често родителите искат да зарадват децата си с фойерверки и ракети, а пиратките са любимо забавление на тийнейджърите, гърмът стряска малките деца и понякога води до отказ да излизат в близост до гърмежите.

По-силна е съпротивата на домашните любимци - независимо от размерите си, те реагират болезнено на гърмежите, като се крият, отказват да излязат от дома или да се приберат, замръзвайки при звука от пиратки и ракети.

Замърсяване на въздуха

Данни на германската агенция по околна среда показаха още преди година, че нивото на фини прахови частици се повишава при използване на фойерверки. На фона на няколко наказателни процедури за България за чистотата на въздуха и осъдителна присъда за ФПЧ, това би трябвало да е убедителен аргумент за отказ от пиротехниката дори и за хората без деца и животни около себе си.

Замърсяване с пластмаса и химия

Повечето пиратки, фойерверки и ракети съдържат различни химични съставки и пластмаса. След като излетят, те не само замърсяват въздуха, но и се приземяват. Няма как да се очаква, че ще изчезнат, нито че всички ще попаднат по ударите на службата по чистота - независимо колко ефективна е тя в конкретното населено място. Рядкост е самият замърсител да издири и събере изсипаното съдържание от изстреляната ракета или пиратка.

Шумово замърсяване

След спорните акции през лятото на 2017 г. на Валери Симеонов за ограничаване на забавленията в морските курорти, голяма част от българите научиха , че има Закон за защита от шума в околната среда. Регулацията е необходима и заради регистрирани вреди за човешкото здраве - част от заплахите от шумовото замърсяване можете да видите в списъка на Изпълнителната агенция по околна среда.

Докато текат спорове между туристически заведения и съседите им в жилищни райони за точните нива на необходимите ограничения, то самото дразнение от шума е едно от основните оплаквания от живота в града. Не изглежда логично пиратките и фойерверките да не подлежат на регулация, но към момента всеки жител на голям град може да бъде "зарадван" от празничен гърмеж по всяко време и в произволна част на града. Гърмежите в планините също са част от забавлението на уединили се "сред природата" компании.

Има ли регулации?

Към момента цитираният Закон за защита от шума вменява задължения по контрол на общините за ограничения върху озвучаване от заведения и шум от строителни обекти, но не и за източници на шум като пиратките и фойерверките. Въпреки че някои от тях могат да бъдат намерени в списъците на Комисията за защита на потребителите заради опасност от изгаряне и от увреждане на слуха, няма въведени и ограничения за продажбата на такива продукти.

Контролът за продажбата и употреба на пиротехника се осъществява от вътрешното ведомството, тъй като Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и Законът за МВР им дава това правомощие и задължение. През януари2018 г. Министерството на вътрешните работи е имало пет разследвания, 30 акта и над хиляда и осемстотин предупреждения в резултат от дейността си по контрол на разпространение и употреба на пиротехнически изделия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини