От х:

Днес в x:

"Кораб призрак" с мъртъвци доплава до бреговете на Япония

Пет човешки тела и две глави бяха открити в лодка, стигнала до бреговете на Япония. Вероятно това са севернокорейски рибари или бежанци.

Лодката, открита на остров Садо, е силно повредена, с корейски надписи на борда. Очевидно дълго време е прекарала в морето - труповете в нея са частично разложени, съобщава BBC.

Бреговата охрана успяла да стигне до лодката ден, след като била открита в събота. Японската полиция все още не може да каже със сигурност дали главите принадлежат на някой от загиналите на кораба.

Такива "кораби призраци“ многократно са откривани край японското крайбрежие. Най-често това са малки риболовни кораби от КНДР.

Повечето от тези лодки са откривани празни или с тела на борда. Очевидно рибарите са отишли твърде навътре в морето в търсене на улов и или са се изгубили и са умрели или от глад, или по време на силна буря.

През 2017 г. дървена лодка с осем живи пътници е достигнала японския бряг близо до град Юрихонджо. Един от тях обяснил, че лодката наистина е с рибари на калмари от Северна Корея. Поради проблеми в морето, лодката е била отнесена в японски териториални води.

Има предположения, че корабчетата се опитват да избягат от КНДР, но тези версии не са потвърдени. Намерените през 2017 г. рибари поискали да бъдат транспортирани обратно до КНДР.

Поради напрежението между КНДР и Япония е почти невъзможно ефективно да се разследват подобни случаи.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини