От х:

Днес в x:

Древногръцкият Партенон е носил грешно име от векове, твърди нова теория

  Древногръцкият храм Партенон, разположен на хълма на Акропола в столицата на Гърция, е един от най-известните паметници на античността. 

  Но излиза че в продължение на много векове той е наричан погрешно според учени от Университета в Утрехт, Холандия.

  Археологът от Утрехтския университет Янрик ван Рукхайзен (Janric van Rookhuijzen) твърди, че сградата е била известна в древногръцки времена като Хекатомпедон (Hekatompedon) - всъщност така древните гърци са наричали мраморния храм, построен в чест на Атина, богинята-воин на мъдростта, от архитекта Каликрат през 447-438 г. пр.н.е.

  Интригуващото твърдение е публикувано наскоро в American Journal of Archaeology и холандската версия на списание National Geographic.

  „Хекатомпедон“ е името, което гърците са използвали за обозначаване на храмове с дължина от сто стъпки, тъй като името произлиза от етимологията на гръцките думи за „сто“ (hekaton) и крак (pous). Името Хекатомпедон се появява в архиви, датирани отпреди 2500 години, казват учените.

  Ван Рукхайзен твърди в своето проучване въз основа на археологически данни и старогръцки текстове, че името „Партенон“ е станало популярно през римския период и наистина в Акропола е имало храм Партенон, но той е бил по-различен, по-малък от този.

  Истинският Партенон всъщност е бил съкровищница, в която са извършвали жертвопиношения на богинята Атина и където са се съхранявали музикални инструменти, персийски мечове и други реликви.

  Днес той е известен като Ерехтейон - той се намира на около 100 метра от главния храм и е построен няколко десетилетия по-късно.

  Холандският археолог твърди, че именно Ерехтейонът трябва да е носел името си от Кариатидите, които са били „партени” (девици).

  Следователно, неговата обосновка е, че тъй като това е бил храмът, в който са били поставени „партените“, Ерехтейонът трябва да е бил храмът, кръстен на тях, тоест „Партенон“.

  „Хекатомпедон означава „храм дълъг сто фута“, а основната камера на големия храм е наистина точно 100 фута или 100 пуса - πούς, гръцки аналог на стъпало и крак, отбелязва Рукхайзен. "Името Хекатомпедон е трудно за произношение. Това може да е причината името Партенон да придобие популярност. ... Моите гръцки приятели и колеги, разбира се, първоначално не ми повярваха. Но сега казват, че моята теория е заслужава внимание".

  „Храмът е описан в римски документи. Текстовете споменават много съкровища, на които никой не е обърнал особено внимание. От друга страна, посочените обекти са ни известни само от инвентара на Партенон. Никой никога не е направил връзка, защото хората винаги са мислели, че съкровищницата е в големия храм. Но няма друг възможен извод: Партенонът е бил част от малък храм“, смята Рукхайзен.

  Разбира се, остава по-широкоразпространеното мнение, че Партенонът е кръстен на богинята Атина, която е наричана от древните гърци богиня - девица или Атина Партенос.

  Източник: nauka.offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  10 апр 2020
  Последни новини