От х:

Днес в x:

Белият дом е опитал да замрази помощта за Украйна 90 минути след разговора на Тръмп със Зеленски

Белият дом е опитал да замрази помощта за Украйна 90 минути след разговора на Тръмп със Зеленски

Белият дом се е опитал да замрази помощта за Украйна само 91 минути след като през юли президентът Тръмп разговаря с президента Владимир Зеленски по телефона, разкрива новоразпространено електронно писмо, цитирано от АФП. Новият имейл е бил получен от Центъра за обществен интегритет след съдебно разпореждане по дело за свободата на информацията. Той показва, че висшият служител на Белия дом Майк Дъфи се е свързал с висши служители на Министерството на отбраната за спирането на помощта за Украйна малко повече от час и половина, след като Тръмп е приключил разговора на 25 юли с президента Зеленски. В имейла Дъфи моли Министерството на отбраната да „задържи“ предоставянето на помощ, следвайки план на администрацията за преразглеждане на средствата.

„Предвид чувствителния характер на заявката, оценявам, че запазите тази информация само за онези, които трябва да я знаят, за да изпълнят насоките“, пише в имейла. В разговора Тръмп поиска украинският лидер да разследва политическия му съперник, демократът Джо Байдън. Демократите твърдят, че това показва, че президентът на САЩ е използвал служебното си положение за лична политическа изгода. Съдбоносният телефонен разговор е от ключово значение по обвинението за злоупотреба с власт, по което на Тръмп беше гласуван импийчмънт в Камарата на представителите. Служител на американското разузнаване, който е слушал разговора, е информирал за него ръководството на службите, което в крайна сметка предизвика разследването за импийчмънт, припомня БГНЕС.
Процедурата е във втората си фаза - съдебен процес в Конгреса, който е доминиран от републиканци. Очаквано,контролираната от демократите Камара на представителите гласува "за" импийчмънт на президента Доналд Тръмп по две обвинения: злоупотреба с власт и възпрепядстване на работата на Конгреса.

 
Източник: actualno

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини