От х:

Днес в x:

4 °C

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

СДС навърши 30 години.

 Ние отбелязахме празника скромно в Кърджали, а на 11.12.19 г. в София.

 СДС промени България и извърши редица болезнени реформи, без които демократичното ни съществуване би било обречено. Свободата на словото/ за един виц вкарваха в затвора/; свободата да пътуваме, работим и учим по света / вместо това имаше „гражданство“ и не можеше да мръднеш от родния град/; наличието на частна собственост и развитие на малкия и семеен бизнес …Цената е голяма, но нека не забравяме, че никоя друга партия не е извършвала толкова болезнени реформи, няма вече партии със силна политическа воля за стратегически решения. Пример: новоучредените от СДС партии скоро забравиха облика и днес не се срамят да подкрепят М.Манолова. Едно безспорно доказателство, че възприемат политиката като лично облагодетелстване и търгашество. СДС и днес има ясни принципи и становища за наболелите въпроси на деня. Ето становището ни  за промените  в Закона за туризма за категоризиране на стаите и апартаментите,предлагани чрез електронни платформи, както и ограничаването на тяхното действие на територията на България в случай на пропуски от страна на наемодателите.

Промените  трябва да бъдат обсъдени, обмислени и да им се отдели достатъчно време, за да се преценят плюсовете и минусите. Още повече, че предлаганите промени не са минали широко обществено обсъждане и няма проведено проучване за оценка на въздействието и евентуалните негативни последици от тяхното прилагане.

Освен това, в предложението да се забранява на платформите да качват оферти без категория и блокирането на достъп до тях при три нарушения, е меко казано необмислено и с неясни последствия, които засягат потребители от целия свят. Изрично искаме да подчертаем, че става въпрос за споделена услуга, положителен пример на трансграничната икономика и международния пазар, от които България е част. Още повече, че принципът за свободно движение на хора, стоки (услуги) и капитали е основополагащ принцип на ЕС, чиито член е нашата страна.

През последните години София, а и други български градове- като Кърджали, станаха по-достъпни и предпочитани от много чуждестранни туристи за кратък и уикенд престой и заради по-евтините оферти за нощувки, предоставени през електронните платформи. Предлаганите промени ще се отразят негативно на този вид туризъм, а оттам и на средния и дребен бизнес в сферата на услугите, забавленията и ресторантьорството. Свръхрегулирането му може да доведе до преминаването на част от този развиващ се сегмент на градски и културен туризъм в сивия сектор или значително свиване на предлаганите през глобалните електронни платформи услуги по настаняване.

От друга страна това би било изключително негативен знак към чуждестранните инвеститори. За илюстрация ще посочим, че само преди дни на срещата си с президента Тръмп, министър-председателят Б. Борисов покани американските инвеститори да инвестират в България, подчертавайки предимствата на нашия пазар. А в същото време се предлагат мерки, от които основни потърпевши могат да бъдат американски електронни платформи, като Airbnb от Сан Франциско и др.

Не е известно подобен тип ограничителни рестрикции в резултат на свръхрегулиране и свръхконтрол да се прилагат в други страни от ЕС, спрямо електронните платформи за споделени услуги, свързани с настаняването. С предложенията за изменение на Закона за туризма с пореден ЗИД към същия и чрез Закона за бюджета, измененията и допълненията към Закона за туризма стават 17 за 5 години. Това не създава устойчива и предвидима среда нито за инвеститорите, нито за туроператорите, нито за хотелиерите, нито за самите туристи.

Не на последно място, предлаганите промени водят до подозрения, че държавата иска да увеличи постъпленията от данъци, защото не може да си събере приходите от хотелите, къщите за гости, хижите и хостелите. Според нас това не е справедлива мярка към собствениците, които отдават по едно помещение или жилище. Трябва да се търсят начини да се събират дължимите данъци и такси, да се ограничи съществуващия сериозен сив сектор в туризма, а не да се предприемат рестриктивни мерки към дребния бизнес и гражданите.

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неуместна държавна намеса.

Призоваваме вносителите да подложат на широк обществен дебат предложенията си, с оглед отчитане на негативните последствия и защитаване на интереса на потребителите.

Туристическата индустрия формира почти 13% от БВП на страната и е една от ключовите за българската икономика като цяло. СДС разполага с необходимия експертен капацитет за анализ на проблемите в туризма и за предлагане на работещи решения за преодоляване на кризата в бранша. Но това не може да става за сметка на ограничаване на стопанската инициатива на гражданите и на пазарната икономика, които са в основата на съвременната демокрация.

Дора Христова

Председател на Областния и Общински съвети на СДС в Кърджали

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини