От х:

Днес в x:

25 °C

СДС определя като неприемливи и недообмислени предложенията за промени в Закона за туризма

СДС навърши 30 години.

 Ние отбелязахме празника скромно в Кърджали, а на 11.12.19 г. в София.

 СДС промени България и извърши редица болезнени реформи, без които демократичното ни съществуване би било обречено. Свободата на словото/ за един виц вкарваха в затвора/; свободата да пътуваме, работим и учим по света / вместо това имаше „гражданство“ и не можеше да мръднеш от родния град/; наличието на частна собственост и развитие на малкия и семеен бизнес …Цената е голяма, но нека не забравяме, че никоя друга партия не е извършвала толкова болезнени реформи, няма вече партии със силна политическа воля за стратегически решения. Пример: новоучредените от СДС партии скоро забравиха облика и днес не се срамят да подкрепят М.Манолова. Едно безспорно доказателство, че възприемат политиката като лично облагодетелстване и търгашество. СДС и днес има ясни принципи и становища за наболелите въпроси на деня. Ето становището ни  за промените  в Закона за туризма за категоризиране на стаите и апартаментите,предлагани чрез електронни платформи, както и ограничаването на тяхното действие на територията на България в случай на пропуски от страна на наемодателите.

Промените  трябва да бъдат обсъдени, обмислени и да им се отдели достатъчно време, за да се преценят плюсовете и минусите. Още повече, че предлаганите промени не са минали широко обществено обсъждане и няма проведено проучване за оценка на въздействието и евентуалните негативни последици от тяхното прилагане.

Освен това, в предложението да се забранява на платформите да качват оферти без категория и блокирането на достъп до тях при три нарушения, е меко казано необмислено и с неясни последствия, които засягат потребители от целия свят. Изрично искаме да подчертаем, че става въпрос за споделена услуга, положителен пример на трансграничната икономика и международния пазар, от които България е част. Още повече, че принципът за свободно движение на хора, стоки (услуги) и капитали е основополагащ принцип на ЕС, чиито член е нашата страна.

През последните години София, а и други български градове- като Кърджали, станаха по-достъпни и предпочитани от много чуждестранни туристи за кратък и уикенд престой и заради по-евтините оферти за нощувки, предоставени през електронните платформи. Предлаганите промени ще се отразят негативно на този вид туризъм, а оттам и на средния и дребен бизнес в сферата на услугите, забавленията и ресторантьорството. Свръхрегулирането му може да доведе до преминаването на част от този развиващ се сегмент на градски и културен туризъм в сивия сектор или значително свиване на предлаганите през глобалните електронни платформи услуги по настаняване.

От друга страна това би било изключително негативен знак към чуждестранните инвеститори. За илюстрация ще посочим, че само преди дни на срещата си с президента Тръмп, министър-председателят Б. Борисов покани американските инвеститори да инвестират в България, подчертавайки предимствата на нашия пазар. А в същото време се предлагат мерки, от които основни потърпевши могат да бъдат американски електронни платформи, като Airbnb от Сан Франциско и др.

Не е известно подобен тип ограничителни рестрикции в резултат на свръхрегулиране и свръхконтрол да се прилагат в други страни от ЕС, спрямо електронните платформи за споделени услуги, свързани с настаняването. С предложенията за изменение на Закона за туризма с пореден ЗИД към същия и чрез Закона за бюджета, измененията и допълненията към Закона за туризма стават 17 за 5 години. Това не създава устойчива и предвидима среда нито за инвеститорите, нито за туроператорите, нито за хотелиерите, нито за самите туристи.

Не на последно място, предлаганите промени водят до подозрения, че държавата иска да увеличи постъпленията от данъци, защото не може да си събере приходите от хотелите, къщите за гости, хижите и хостелите. Според нас това не е справедлива мярка към собствениците, които отдават по едно помещение или жилище. Трябва да се търсят начини да се събират дължимите данъци и такси, да се ограничи съществуващия сериозен сив сектор в туризма, а не да се предприемат рестриктивни мерки към дребния бизнес и гражданите.

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсенето и предлагането, не бива да бъде спъвана с неуместна държавна намеса.

Призоваваме вносителите да подложат на широк обществен дебат предложенията си, с оглед отчитане на негативните последствия и защитаване на интереса на потребителите.

Туристическата индустрия формира почти 13% от БВП на страната и е една от ключовите за българската икономика като цяло. СДС разполага с необходимия експертен капацитет за анализ на проблемите в туризма и за предлагане на работещи решения за преодоляване на кризата в бранша. Но това не може да става за сметка на ограничаване на стопанската инициатива на гражданите и на пазарната икономика, които са в основата на съвременната демокрация.

Дора Христова

Председател на Областния и Общински съвети на СДС в Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини