От х:

Днес в x:

-2 °C

10 интересни факта за историята на киното

Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме 100 пъти, без да ни омръзне и знаем всички ключови реплики наизуст. Посещението на киносалона е сред любимите ни забавления, но рядко се замисляме за историята на кинематографията, за това как са прожектирани първите филми и през какво развитие е преминало киното до днес.

Днес ще ви запознаем с 10 малко известни и интересни факта за историята на киното.

1. Първият филм

През 1895 година братя Люмиер пускат първия филм. Камерите с подвижни картини са създадени през 1800 година, но филмите по онова време са били доста скучни. Те съдържали само една сцена с дължина 1 минута, а за звук и дума да не става.

2. Първият порно филм

Само година след излъчването на първия филм се заснема и първото порно. Името на филма е „Le Coucher de la Marie“, а днес от него са запазени едва две минути от общо седем.

3. Музикален съпровод

В миналото филмите били озвучавани от истински музикални групи. За да не настава пълна тишина в залата, музикантите свирели по време на прожекциите.

4. За панорамните кадри

През 1897 година са създадени панорамните кадри. В началото камерите са били неподвижни и се налагало да се местят заедно със статива, за да се заснеме движение.

5. От 16 до 25 кадъра кадъра в секунда

Скоростта, с която първите камери са снимали е била 16 кадъра в секунда. В наши дни технологията е напреднала доста и обикновено камерите заснемат с 25 кадъра в секунда. Съществуват обаче и такива, които развиват завидната скорост от 250 кадъра в секунда.

6. Първият лентов филм

През 1906 година е заснет първият лентов филм. Той е австралийски и се казва „Историята на Кели Ганг“. Продължителността на филма е 1 час, а лентата е била дълга 1200 метра.

7. Първото кино

1907 е годината, през която се появява първото кино. Преди това филмите са били прожектирани в зали, опери и театри.

8. Филмовите ролки

Филм, който е 25 кадъра в секунда е с дължина 300 метра, а това се равнява на 11 минути. Колкото и да ни е странно днес, преди се налагало работниците в киното непрекъснато да сменят филмовите ролки, за да не се накъсва филма.

9. Дигитализацията

В наши дни киносалоните използват дигитални видео прожектори. Филмовите ролки вече са забравени и архивни.

10. Филмът, дълъг над 5 километра

През 1997 година излиза „Титаник“. По онова време филмите все още се прожектират на ролки. Филмът е дълъг 3 часа и 15 минути, а всяко копие заема 18 филмови ролки. След проста аритметика излиза, че при 25 кадъра в секунда филмът е с дължина над 5 километра.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини