От х:

Днес в x:

Хранене в рамките на 10 часа срещу диабет и сърдечни заболявания

Изследователите установили, че 10-часов прозорец на хранене, когато се комбинира с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерола и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента. Пилотното проучване може да доведе до нова възможност за лечение на пациенти с метаболитен синдром, които са изложени на риск от развитие на променящи живота и скъпи медицински състояния като диабет. 

Метаболитният синдром засяга близо 30 процента от населението на САЩ и увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт. Но здравословната диета и увеличаването на физическите упражнения са трудни за поддържане и дори когато се комбинират с лекарства, често са недостатъчни за пълноценното управление на болестта.

Ограниченото във времето хранене - консумирането на всички калории в рамките на 10-часов график, поддържа циркадните ритми на индивида и може да увеличи максимално ползите за здравето, както е доказано от предишни изследвания, публикувани от екипа на Salk. Циркадните ритми са 24-часовите цикли на биологичните процеси, които засягат почти всяка клетка в тялото. Все по-често учените откриват, че неправилните модели на хранене могат да нарушат тази система и да повишат риска от метаболитен синдром и други метаболитни нарушения с такива симптоми като повишена коремна мазнина, анормален холестерол или триглицериди и високо кръвно налягане и нива на кръвна захар.

"Яденето и пиенето на всичко (с изключение на вода) в рамките на последователен 10-часов прозорец позволява на тялото ви да почива и да се възстановява в продължение на 14 часа през нощта. Вашето тяло също може да предвиди кога ще ядете, за да може да се подготви за оптимизиране на метаболизма", казва Емили Манугян , съавтор на статията и докторант в лабораторията на Сачин Панда. "Искахме да знаем дали контролирането на времето за приемане на храна за поддържане на циркадните ритми ще подобри здравето на хората, които вече се лекуват от кардиометаболитни заболявания."

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени) с диагноза метаболитен синдром, които самостоятелно отчитат храненето си във времеви прозорец над 14 часа на ден. Освен това 84 процента от участниците са приемали поне едно лекарство, като статин или антихипертензивна терапия. Участниците в проучването използват приложението myCircadianClock на лабораторията на Сачин Панда, за да регистрират кога и какво са яли по време на първоначален период от 2 седмици, последван от тримесечен 10-часов режим на хранене, ограничен във времето. 

Участниците не съобщават за нежелани ефекти по време на опита. За да намалят приема на храна до 10-часовия прозорец, повечето участници забавят първото си хранене и правят последното си хранене по-рано всеки ден, така че храненията да не се пропускат. Въпреки че не се препоръчвало намаляване на калориите, някои участници съобщават, че ядат по-малко, вероятно поради по-краткия период на хранене.

Като цяло участниците имали добър ефект - подобрен сън, както и с 3-4 процента намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса, коремните мазнини и обиколката на талията. Основните рискови фактори за сърдечни заболявания били намалени, участниците показали понижаване на кръвно налягане и общ холестерол. Нивата на кръвната захар и нивата на инсулин също показват тенденция към подобрение.

"Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава можем да можем да оптимизираме метаболитната система."

"Адаптирането към това 10-часово ограничено хранене е лесен и рентабилен метод за намаляване на симптомите на метаболитен синдром и подобряване на здравето", добавя Панда.

В момента учените провеждат клинично изпитване, финансирано от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, за да се изследват ползите от храненето в ограничено време при по-голяма група, над 100 участници с метаболитен синдром. Проучването включва допълнителни измервания, които ще помогнат на изследователите да разгледат промените в телесния състав и мускулната функция. 

Изследването е публикувано в Cell.

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини