От х:

Днес в x:

-2 °C

Хиляди мистериозни дупки открити по океанското дъно около бреговете на Калифорния

Изображение 1 от 2

  Мистерия се таи в Тихия океан близо до бреговете на Биг Сър, Калифорния. Подводно проучване откри хиляди малки кръгли дупки в седимента по морското дъно.

  Макар все още да не ясно как са се образували, те явно бързо са се превърнали в любимо убежище на морските обитатели.

  Изследователи открили приблизително 15 000 подобни дупки, с диаметър около 11 метра и дълбъчина 1 метър.

  Било установено, че 30% от тях съдържат човешки отпадъци, наред с риба и други морски създания, които използвали боклуците като хабитат.

  Откритието било направено в рамките на изследване, фокусирано върху други по-големи депресии по морското дъно, с диаметър 175 метра и дълбочина 5 метра.

  Тези по-големи депресии се появяват на морските радари, монтирани по корабите и са ни познати от 1999 година. 5200 от тях са разположени на площ от около 1 300 квадратни километра по морското дъно около Биг Сър. Не е ясно от какво са причинени и тъй като се планира изграждане на вятърен парк в района, са нужни по-нататъшни изследвания.

  Ако например, дупките са предизвикани от газове, като метан, под морското дъно – което била една от водещите теории – това би могло да засегне монтирането на турбините.

  Екипът учени изпратил автономните си подводни устройства, оборудвани с радари, да проучат явлението. Но не били открили доказателства за наличието на метан, всъщност се оказало, че по-големите дупки са неактивни от поне 50 000 години.

  Разглеждайки данните от роботите, учените се натъкнали и на по-малките дупки – твърде малки, за да бъдат уловени от сонарите. Устройствата били изпратени повторно, за да ги разгледат отблизо.

  Екипът ги нарекъл микродепресии. Оказало се, че те са значително по-млади от по-големите депресии, и че имат по стръмни страни. Отличавали се и с “опашки” от седимент, ориентирани в една и съща посока.

  Освен откритите отпадъци, 20% от съдържанието им се състояло от други неща – камъни, водорасли и череп на кит, докато седиментът около дупките бил празен.

  Учените смятат, че настаняването на животните сред боклука може да е издълбало микродепресиите още по надълбоко.

  Това е само хипотеза, която не може да обясни микродепресиите, несъдържащи никакви обекти. Но според изследователите, е ясно, че микро депресиите не прерастват в по-големи дупки, защото между едните и другите съществуват морфологични различия. В допълнение не били открити доказателства за подземна газова активност.

  Източник: sciencealert.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  21 яну 2020
  Последни новини