От х:

Днес в x:

20 °C

Хиляди мистериозни дупки открити по океанското дъно около бреговете на Калифорния

Изображение 1 от 2

  Мистерия се таи в Тихия океан близо до бреговете на Биг Сър, Калифорния. Подводно проучване откри хиляди малки кръгли дупки в седимента по морското дъно.

  Макар все още да не ясно как са се образували, те явно бързо са се превърнали в любимо убежище на морските обитатели.

  Изследователи открили приблизително 15 000 подобни дупки, с диаметър около 11 метра и дълбъчина 1 метър.

  Било установено, че 30% от тях съдържат човешки отпадъци, наред с риба и други морски създания, които използвали боклуците като хабитат.

  Откритието било направено в рамките на изследване, фокусирано върху други по-големи депресии по морското дъно, с диаметър 175 метра и дълбочина 5 метра.

  Тези по-големи депресии се появяват на морските радари, монтирани по корабите и са ни познати от 1999 година. 5200 от тях са разположени на площ от около 1 300 квадратни километра по морското дъно около Биг Сър. Не е ясно от какво са причинени и тъй като се планира изграждане на вятърен парк в района, са нужни по-нататъшни изследвания.

  Ако например, дупките са предизвикани от газове, като метан, под морското дъно – което била една от водещите теории – това би могло да засегне монтирането на турбините.

  Екипът учени изпратил автономните си подводни устройства, оборудвани с радари, да проучат явлението. Но не били открили доказателства за наличието на метан, всъщност се оказало, че по-големите дупки са неактивни от поне 50 000 години.

  Разглеждайки данните от роботите, учените се натъкнали и на по-малките дупки – твърде малки, за да бъдат уловени от сонарите. Устройствата били изпратени повторно, за да ги разгледат отблизо.

  Екипът ги нарекъл микродепресии. Оказало се, че те са значително по-млади от по-големите депресии, и че имат по стръмни страни. Отличавали се и с “опашки” от седимент, ориентирани в една и съща посока.

  Освен откритите отпадъци, 20% от съдържанието им се състояло от други неща – камъни, водорасли и череп на кит, докато седиментът около дупките бил празен.

  Учените смятат, че настаняването на животните сред боклука може да е издълбало микродепресиите още по надълбоко.

  Това е само хипотеза, която не може да обясни микродепресиите, несъдържащи никакви обекти. Но според изследователите, е ясно, че микро депресиите не прерастват в по-големи дупки, защото между едните и другите съществуват морфологични различия. В допълнение не били открити доказателства за подземна газова активност.

  Източник: sciencealert.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  14 юли 2020
  Последни новини