От х:

Днес в x:

13 °C

Цацаров обеща да не дели медиите на свои и чужди

Най-вероятният нов председател на Комисията за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, който в момента все още е главен прокурор, обеща “абсолютно равно третиране на всички медии“ и “постоянен равен достъп“ до информация от институцията при изслушването си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика . Въпросът бе на Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Цацаров обясни, че гледа на медиите като читател и като служител на закона, но не смята да прави разграничение при изготвянето на всекидневен мониторинг на всички медии.

„Нямам самочувствието, че ако стана председател на КПКОНПИ, комисията ще работи по друг начин. Идеята ми е направленията й да бъдат доразвити“, обяви Цацаров.

Недоволство

На въпрос за лошия имидж на комисията главният прокурор в оставка обясни, че определени кръгове са виновни за това, но част от причините се крият и в нейната работа. „Част от причините се коренят и в интересите на хора с имоти. По просто съвпадение това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията“, каза Цацаров.

В друга част от питанията той видя тенденциозност – например дали ще смени уличеният в злоупотреби зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев, защото по закон трябва да работи със сегашния състав на комисията. А въпроса дали има равнопоставеност на средствата, които конфискува комисията, и заплатите, които си разпределя, нарече некоректен. „Комисията не е търговско дружество, за да мери колко отнема и колко получава. Така ще излезе, че 85% от държавните органи получават повече, отколкото дават“, посочи Цацаров.

Той не отговори пряко на питане дали КПКОНПИ не е орган за репресия на неудобните, но декларира, че ще постигне равна отдалеченост от всички. Главният прокурор повтори тезата си, че комисията трябва да бъде събудена, тъй като липсата на ръководство сега я поставяло в летаргия.

Проверки и мерки

„Правосъдие за всеки“ попита кандидата и дали ще продължи проверката на напусналия със скандал бивш неин председател Пламен Георгиев. Цацаров обаче напомни, че проверката е била възложена на НАП, а агенцията не е открила нарушения.

Цацаров има намерение да напише нови правила за проверки на сигналите за корупция и за уведомяване на подателите за предприетите мерки. Ще предприеме и мерки за защита на подателите на сигналите. Без да раздува щата, кандидатът има намерение да обезпечи кадрово дирекцията, която разкрива конфликта на интереси, защото сега то било неадекватно.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен. „Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, обяви Цацаров и повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС“, бе категоричен той.

Като промени в закона за КПКОНПИ Цацаров предлага да се прецизират длъжностите за проверка на конфликт на интереси. Не било нормално и депутатите да не могат да предлагат членове на антикорупционната комисия и пожела по-сериозен парламентарен контрол на комисията.

Другият кандидат

За разлика от Сотир Цацаров кандидатът на "Воля" Симеон Найденов поиска щатът на КПКОНПИ да се увеличи и да се помисли за нов сграден фонд. Той пожела в училищата и университетите да залегне предмет по превенция на корупцията. Найденов е и за по-голяма отчетност на комисията, както и за по-голяма прозрачност при работата на комисията.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ша
  Шайка
  0 0
  18:24, 3 дек 2019
  Този беше пародия на прокурор, такъв ще бъде и като председател на КПКОНПИ.

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини