От х:

Днес в x:

19 °C

Цацаров обеща да не дели медиите на свои и чужди

Най-вероятният нов председател на Комисията за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, който в момента все още е главен прокурор, обеща “абсолютно равно третиране на всички медии“ и “постоянен равен достъп“ до информация от институцията при изслушването си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика . Въпросът бе на Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Цацаров обясни, че гледа на медиите като читател и като служител на закона, но не смята да прави разграничение при изготвянето на всекидневен мониторинг на всички медии.

„Нямам самочувствието, че ако стана председател на КПКОНПИ, комисията ще работи по друг начин. Идеята ми е направленията й да бъдат доразвити“, обяви Цацаров.

Недоволство

На въпрос за лошия имидж на комисията главният прокурор в оставка обясни, че определени кръгове са виновни за това, но част от причините се крият и в нейната работа. „Част от причините се коренят и в интересите на хора с имоти. По просто съвпадение това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията“, каза Цацаров.

В друга част от питанията той видя тенденциозност – например дали ще смени уличеният в злоупотреби зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев, защото по закон трябва да работи със сегашния състав на комисията. А въпроса дали има равнопоставеност на средствата, които конфискува комисията, и заплатите, които си разпределя, нарече некоректен. „Комисията не е търговско дружество, за да мери колко отнема и колко получава. Така ще излезе, че 85% от държавните органи получават повече, отколкото дават“, посочи Цацаров.

Той не отговори пряко на питане дали КПКОНПИ не е орган за репресия на неудобните, но декларира, че ще постигне равна отдалеченост от всички. Главният прокурор повтори тезата си, че комисията трябва да бъде събудена, тъй като липсата на ръководство сега я поставяло в летаргия.

Проверки и мерки

„Правосъдие за всеки“ попита кандидата и дали ще продължи проверката на напусналия със скандал бивш неин председател Пламен Георгиев. Цацаров обаче напомни, че проверката е била възложена на НАП, а агенцията не е открила нарушения.

Цацаров има намерение да напише нови правила за проверки на сигналите за корупция и за уведомяване на подателите за предприетите мерки. Ще предприеме и мерки за защита на подателите на сигналите. Без да раздува щата, кандидатът има намерение да обезпечи кадрово дирекцията, която разкрива конфликта на интереси, защото сега то било неадекватно.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен. „Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, обяви Цацаров и повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС“, бе категоричен той.

Като промени в закона за КПКОНПИ Цацаров предлага да се прецизират длъжностите за проверка на конфликт на интереси. Не било нормално и депутатите да не могат да предлагат членове на антикорупционната комисия и пожела по-сериозен парламентарен контрол на комисията.

Другият кандидат

За разлика от Сотир Цацаров кандидатът на "Воля" Симеон Найденов поиска щатът на КПКОНПИ да се увеличи и да се помисли за нов сграден фонд. Той пожела в училищата и университетите да залегне предмет по превенция на корупцията. Найденов е и за по-голяма отчетност на комисията, както и за по-голяма прозрачност при работата на комисията.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ша
  Шайка
  0 0
  18:24, 3 дек 2019
  Този беше пародия на прокурор, такъв ще бъде и като председател на КПКОНПИ.

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини