От х:

Днес в x:

34 °C

Изкуствени неврони ще лекуват Алцхаймер и други хронични заболявания

Изкуствен неврон, достатъчно малък да се побере на върха на пръста ви бе създаден от учени, които се надяват технологията един ден да се използва за лечение не неврологични заболявания.

Миниатюрният електронен пулс бива монтиран върху силициеви чипове за пръв път и е проектиран да така че да имитира невроните в нервната система.

Това било истинско предизвикателства за учените, заради сложната биология и трудността да се предскаже реакцията на невроните.

Надеждите са разработката да може да се използва в медицински импланти за лечение на заболявания като сърдечна недостатъчност и Алцхаймер.

Изкуственият невронен чип използва едва една милиардна от енергията, нужна за захранването на микропроцесор, като тези използвани в компютрите или мобилните телефони.

Невронът е вид клетка, пренасяща електрически импулси из нервната система и осъществяваща връзка между различните части на тялото.

Досега невроните бяха като черни кутии, но учените успели да отворят тези кутии и да погледнат вътре.

Екипът изследователи от Великобритания и Нова Зеландия твърди, че сега може да имитира реакцията на истинските неврони в най-дребни детайли.

Някои от практическите приложения вклюват смарт пейсмейкъри, които не просто ще стимулират сърцето да изпомпва кръв с постоянна скорост, но ще накарат невроните да реагират в реално време към изискванията на сърцето, имитирайки здрав орган.

Сред другите възможни приложения са лечение на Алцхаймер и други невродегенаритивни заболявания.

Учените успешно пресметнали точните параметри, контролиращи поведението на невроните, създали физически модели на хардуера и демонстрирали способността им успешно да имитират различни видове поведение на живите неврони.

Като трето постижение се сочи гъвкавостта на модела, която позволява включването на различни видове и функции на сложни неврони при бозайниците.

Били създадени хипокампусни и респираторни неврони, които биха могли да се използват за възстановяване на увредени био вериги и замяната им с изкуствени.

Но най-големият пробив е редукцията на необходимата енергия.

Невроните се нуждаят от едва 140 нановата, това ги прави добре пригодени за био електронни импланти за лечение на хронични заболявания.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини