От х:

Днес в x:

Лекарите трябва по-често да предписват градинарство на пациентите си

Лекарите трябва по-често да изписват градинарство на пациентите с рак, деменция и психични заболявания, смята Националната здравна служба във Великобритания.

Дейностите на открито, включително градинарството, ще намалят социалната изолация сред по-възрастните и ще помогнат на пациенти с деменция да държат симптомите под контрол.

В части от страната вече се прилага по-социален подход към здравеопазването, а някои лични лекари вече предписват градинарство като терапия.

Изчислено е, че личните лекари отделят 20% от времето си за решение на проблеми със социален характер.

В Лондон група пациенти, лекари, медицински сестри и местни жители вече създадоха мрежа от градини за отглеждане на храна към 11 медицински заведения, включително болницата Кингс Колидж, в които пациентите се учат да отглеждат храна, която след това се продава на болниците за изхранване на пациентите.

Междувременно благотворителна организация проектира градини в болницата Солсбъри, за да подпомогнат рехабилитацията на пациенти с гръбначни увреждания. Пространствата на открито и градините може да се окажат важен елемент в подобряване грижите за пациенти в края на живота им.

Пациентите с деменция също биха могли да се възползват от градините. Изследване доказа, че при тях се наблюдава с 19% по-малко агресия, ако живеят на място с градина и седемкратно увеличение на насилието при пациенти без достъп до открити пространства. Много други изследвания сочат, че градината променя начинът, по който персоналът, обитателите и посетители взаимодействат помежду си в дългосрочен план, и биха могли да помогнат на хората да върнат предишните си интереси.

Градините облекчават депресията, самотата, тревожността и стреса и помагат за подобряване равновесието при възрастните. Те се отразяват добре и при много други състояние, сред които сърдечни заболявания и затлъстяване.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини