От х:

Днес в x:

16 °C

11 258 учени от 153 държави: Планетата е в климатична извънредна ситуация

Пореден доклад предупреждава за спешната ситуация с климата на планетата Земя, този път подписан от 11 258 учени в 153 държави, съобщиха световните медии.

Докладът, публикуван в журнала Bioscience, е изготвен от еколозите Бил Рипъл и Кристофър Уолф от университета Орегон Стейт, Уилям Мумау, климатолог от университета Тъфтс, и подкрепен от хиляди други учени от разнообразни дисциплини. Заглавието му е "Предупреждение за климатична извънредна ситуация от световните учени" (World scientists’ warning of a climate emergency).

В документа не се набляга на тежки научни данни с изключение на 49 сравнително прости графики, които показват тенденциите в нарастването на популацията, прираста, БВП, употребата на месо, пътуването по въздуха, емисиите на метан, въглероден диоксид, диазотен оксид, киселинността на океаните, температурата им, вдигането на нивата им и др.

Подчертано обаче се посочват конкретни политики, за да се намали ефектът от климатичните промени, които според учените ще доведат до "нeсметни страдания".

По отношение на употребата на енергия учените отбелязват, че трябва по-бързо да се стремим към замяна на изкопаемите горива с възобновими чисти източници. Богатите държави трябва да помагат на бедните, трябва да се елиминират субсидиите за изкопаеми горива и бавно да се ограничи тяхната употреба.

Нужно е да се вземат мерки и срещу краткотрайните замърсители като метан, черен въглерод (сажди) и хидрофлуорокарбони. Това може да намали краткосрочното затопляне с над 50%, спасявайки живота на милиони, както и да увеличи добива от реколтата поради намалено замърсяване на въздуха.

Трябват и мерки за защита и възстановяване на природата и екосистемите на планетата. Фитопланктонът, коралните рифове, горите, саваните, пасищата, торфищата, мангровите гори и морските треви допринасят значително за секвестиране на атмосферния въглероден диоксид и те трябва да бъдат запазени. Трябва да се посаждат нови гори и да се пазят съществуващите.

Трябва да се намали консумацията на животински продукти, особено на месо, и да се увеличи употребата на растителни. Това ще подобри човешкото здраве и значително ще намали емисиите на парникови газове.

В икономиката не трябва да се гони растеж на БВП, а да се приоритизират базовите нужди, като се намали неравенството.

Популацията на света продължава да се увеличава - с 200 000 души дневно или с 80 млн. души годишно, като тя трябва да бъде стабилизирана и дори намалена. Има доказани и ефективни политики, които подобряват състоянието на човешките права и намаляват раждаемостта, като от това следва спад и на парниковите газове и загубата на биоразнообразие, твърдят учените. Услугите за семейно планиране трябва да бъдат достъпни за повече хора, както и начално образование, особено за момичета и млади жени.

"Добрата новина е, че подобна трансформация със социална и икономическа справедливост за всички обещава много по-добро човешко благосъстояние от това да продължаваме както досега. Вярваме, че перспективите ще бъдат най-добри, ако тези, които вземат решенията, и цялото човечество реагират незабавно на това предупреждение и декларация за климатично извънредно положение и действат за поддържане на живота на Земята, нашия единствен дом", гласи заключението на доклада.

Пълния текст можете да прочетете на английски тук.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини