От х:

Днес в x:

27 °C

Спрете да се извинявате, ако искате да ви вземат на сериозно

Имате навика да се извинявате прекалено често? По-добре го изкоренете. Човек трябва да си признава, когато е сгрешил, но не и прекалено често, защото това създава определено впечатление за него.

Според скорошно американско проучване човек казва „Извинявай“/“Съжалявам“ средно по 8 пъти на ден. Един на 8 души – средно по 20 пъти на ден и то дори за неща, за които не е отговорен. Според експертите това по-скоро е в негова вреда, отколкото да му помага. Хората, които прекалено често се извиняват, не са вземани на сериозно, нито в работата, нито у дома.

Това е лош навик, който трябва да премахнете

Социологът Мая Йованович сподели на „TEDx talk“, че извиняването се е превърнало в навик, който трябва да бъде премахнат. До известна степен то помага на човек да се отърве от някаква вина, да заздрави душевни рани, да подсили връзка, но едновременно с това е знак за липса на увереност… особено ако се превърне в навик.

„Ако започваш и завършваш изречението си с „Извинявай за това“, „Извинявай, удобно ли е?“, „Извинете, може ли да вляза?“, „Извинете, може ли да попитам?“ не се изненадвайте, ако в края на деня не ви е останала никаква увереност, защото сте дали цялата енергия в извинения“, споделя Йованович.

Извиненията карат хората да ви подценяват

Според изследвания прекалено честото извиняване води до впечатление, че ви липсва увереност. Освен това, ако тази дума присъства във вашите изречения постоянно, те губят тежест, тя губи тежест и никой не ви взима на сериозно.

Разберете какво го провокира

В случай, че сте развили склонност да се извинявате, за да я изкорените, трябва да се научите какво провокира това у вас. Добър начин за това е да седнете и да напишете на хартия 10 неща, които ви карат да се извинявате повече от веднъж на ден.

Също така се опитайте да разграничите какви хора ви карат да се извинявате – по-често роднини, приятели, шефове, колеги или непознати.

Вижте с какво можете да го замените

Ще се изненадате колко лесно „извинявай“ може да се замени с „благодаря“, „мерси“ или изобщо да се изреже от изречението без това да го направи по-грубо.

Вместо да казвате: „Извинявай, че те притеснявам“ можете да кажете: „Благодаря ти, че ми отдели време да поговорим“.

Бъдете внимателни

Когато извиняването е навик, то често излиза от устата ви, дори да не го мислите. За да се отървете от този навик, започнете да броите наум до 10 всеки път, когато ви се прииска да се извините.

Дайте си време

Не очаквайте от днес за утре да спрете да се извинявате. Нещата се случват постепенно. Дайте си време и не бъдете прекалено строги със себе си.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини