От х:

Днес в x:

На фона на протести Съдебният съвет избира нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес изслушва, а след това ще гласува кандидатурата на единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев. Това е финалната стъпка от процедурата по избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г. Съдебният съвет заседава на фона на пореден протест срещу номинацията на Гешев.

"Дневник" следи на живо избора на нов главен прокурор.

11:10 Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че са постъпили 107 въпроса към Гешев. На част от тях той е дал писмен отговор от кандидата за главен прокурор. Кирилов каза, че по закон има възможност да бъде отделен половин час за отговорите, но времето за това може да бъде удължено. "Обемът от въпроси е безпрецедентен. Отделно, без да съм специалист, в посока на твърденията за това каква е процедурата, ще кажа, че на мен поне не ми е известна такава процедура – публична, с изслушване онлайн и излъчвано националната телевизия и да се задават въпроси. За мен не е проблем, не бързам за никъде, ще отговоря на всички въпроси. Но зад тези въпроси седят две неща – компрометиране на процедурата и компрометиране на кандидата, включително и натиск към президентската институция", каза Гешев преди да започне да отговаря на въпросите.

10:55 Всички 23-ма членове на ВСС гласуваха единодушно да останат в залата и да продължат изслушването на Иван Гешев. От всички 24 членове от заседанието отсъства Цветинка Пашкунова от съдийската колегия.

10:51 Сигнал за бомба в сградата на ВСС е постъпил на телефона на секретаря на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прекъсна изслушването на Иван Гешев и даде думата на Магдалинчев, който обяви, че са му докладвали, че има сигнал за поставена бомба в сградата на ВСС. Членовете на съвета обсъждат дали да продължи изслушването, или да бъде прекъснато.

10:40 Иван Гешев започна представянето на концепцията си за управление на прокуратурата, ако бъде избран за главен прокурор и заеме поста през следващите 7 г. "Концепцията ми не е научен труд, а с чисто практическа насоченост и към нея не може да има претенции за академичен труд. Ще кажа уверено, че ще се справя със задачите и проблемите, както и че ще имам съответния административен капацитет. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление. Това не е само мое мнение, но и на почти цялата професионална общност, видно от безпрецедентния обем от становища, които постъпиха във ВСС. Част от мотивацията ми е свързана и с това, че в България съществуват политико-икономически кръгове, които имат и медийно влияние и които определено са засегнати от действията на прокуратурата и прилагането на закона. Това, което те правиха през годините, е да се хранят от това говорене и да изграждат идеологическата си база върху компромати срещу прокуратурата", заяви Гешев.

10:35 Протестиращи срещу избора на Иван Гешев блокираха столичния бул. "Мария Луиза", в близост до сградата на ВСС, където в момента тече изслушването на кандидата.

10:25 Протестно шествие срещу избора на Иван Гешев спря движението по бул. "Цар Освободител". Вчера "Демократична България" обяви, че прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу "инсталирането" на Иван Гешев за главен прокурор. 

10:00 Заседанието бе открито от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който представи кандидатурата и обяви, че 10 организации са отправили въпроси към Гешев.

9:30 Засилено е присъствието на полиция и жандармерия в района около сградата на ВСС, където се провеждат два протеста - в подкрепа и срещу избора на Иван Гешев. Протестиращите срещу избора на Гешев не са допуснати пред ВСС, а мястото пред сградата на кадровия орган е запазено за демонстриращите в негова подкрепа. От МВР съобщиха, че причината е, че те първи са поискали разрешение от общината за провеждане на протеста. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини