От х:

Днес в x:

34 °C

Станислав Дечев: Приоритетите за Хасково не съм ги писал сам, написахме ги с хората

Изображение 1 от 2

  Г-н Дечев, по време на предизборната кампания бяхте навсякъде , по кварталите на града и селата на община Хасково. Научихте ли нещо ново от хората, с които се срещнахте?

  Това не са първите ми обиколки в кварталите и селата. Като областен управител съм бил в почти всички населени места в региона. Но сега посещенията са много по-интензивни. При срещите ми очи в очи с хората научих много неща, дори не очаквах. Хората не само поставят проблемите, но много често и предлагат решения за тях. Някои от тях са много лесни и бързи. Например в квартал „Каменни” посочиха един уличен праг, който е спирал дъждовната вода, но при разрушаването му наводнява живеещите на улиците „Генерал Столетов“ и „Захари Стоянов“. Това е проблем, който може да се разреши веднага, ако се работи, както трябва. Десетки са тези проблеми. Например огромна дупка пред гаражите в кв. „Куба“, околоблоковите пространства на ул. „Акация“, затворена новопостроена спортна площадка до бл. 32 и 33 в „Орфей“, неасфалтирана къса отсечка пред бл. 22. Тя е дълга една 50-тина метра, но оттам минават много хора. Това са проблеми, които могат да се разрешат веднага, стига да се работи, и не струват големи средства. Повечето от посочените от хората проблеми са инфраструктурни.

  Все пак Хасково има и големи проблеми. Кои бяха най-честите оплаквания на хасковлии при срещите им с Вас?

  Наистина Хасково има няколко сериозни проблема и тях хората ги назовават при всяка среща. Това са бездомните кучета и качеството на водата. За бездомните кучета имаме решение, което ще приложим веднага, защото идва зима и проблемът се изостря. На първо място- регистрация и чипиране на всички домашни любимци. Така освен че ще бъде отговорен за любимеца си, с чипа стопанинът ще бъде и защитен. Ако домашното куче се изгуби, по чипа много по-лесно ще бъде открит собственикът му. Аз винаги съм държал решаването на проблемите да става с диалог и по закон. Затова всички заедно- местна власт, природозащитници, ветеринари, лекари и граждани ще обсъдим вариантите за справяне с проблема. На първо място- има огромен брой чипирани бездомни кучета от други общини. Ще предприемем всички законови стъпки за връщането им обратно. Успоредно с това общината може да стане осиновител на безпризорните кучета. Ще ги настаним в общинските бази, там ще се грижат за тях, а те от своя страна ще бъдат пазачи. Ще разширим и съществуващия приют, за да се настаняват трайно четириногите там и се надявам, че организациите за защита на животните ще ни помогнат, така както гилдията на частнопрактикуващите ветеринари вече обяви, че ни подкрепя. 

  Покрай бездомните кучета обаче се открои и един друг проблем. Хората често протестират срещу домашните кучета, които замърсяват паркове и градинки. Затова ще има строг контрол. Хасковлии искат да има ред. И са прави. Но мерките няма да са само рестриктивни. За удобство и на стопаните, и на кучетата, ще направим в местата за разходки на четириноги чешми, пригодени и за животните. 

  А за проблема с водата какви са плановете Ви?

  Това е другият голям проблем пред Хасково. Като областен управител успях да убедя общинските съвети в областта да се включат в асоциацията по ВиК. Защото само чрез Асоциацията ВиК можем да получим европейско финансиране за цялостен воден цикъл, а това е много мащабен проект – около 120 млн. Между другото хората са наясно, че със стартирането на дейностите по водния цикъл ще имат много неудобства, заради разкопаването на улиците. Но разбират, че така трайно ще се разреши голям проблем на града и са готови да изтърпят неудобствата. А реализирането на водния цикъл ще преобрази изцяло облика на града. Под земята ще се вкарат всички подземни комуникации, улиците няма да се разкопават така често, заради аварии и ще бъдат преасфалтирани изцяло. 

  Докато се чака реализацията на водния цикъл нищо ли не може да се направи за непрекъснатите ВиК аварии в града?

  Има няколко невралгични точки в Хасково, където през няколко дни стават аварии – на бул.”Освобождение”/„Кърджалийска“/, до училище „Хр. Смирненски“, на „Г. Кирков“. Досега там старите тръби не бяха подменени, заради ремонта на Околовръстния път, защото по някои от тези участъци минаваше трафикът от Румъния за Гърция. Околовръстното вече е готово, така че на тези невралгични участъци ще бъдат подменени тръбите и ще се ограничат авариите. Има още едно техническо решение на този проблем. Да се поставят регулатори на налягането, които да не допускат пукане на тръбите при повишаване на налягането. 

  Какви други големи проблеми поставиха хората при срещите с Вас?

  Един от най-големите проблеми - обезлюдяването на града. Наистина, това не е проблем само на Хасково, но това не може да ни успокоява. Хасковлии искат млад и жив град, а това става с хора. Много хубава идея ми даде една майка, чиито деца учат в други градове. Ще създадем регистър на всички деца, които завършват средно образование и отиват да следват в други градове или в чужбина. Така  хасковските фирми ще могат още по време на следването да предложат на младежите стипендии, стаж при тях, или пък добре платена работа. Допускам, че много от тях ще изберат да се върнат в родния град, защото тук са родителите им, приятелите, а и няма да започнат от нулата. Стига, разбира се, да получат примамливи предложения. Което вярвам, че ще стане. По този начин и фирмите ще имат възможност да привлекат специалисти.  

  Процесът на обезлюдяване може да бъде прекъснат с нови инвестиции в общината. Аз от години работя за това и като Областен управител успях да върна на община Хасково един изключително важен имот. На терена на бившето летище Узунджово сега ще създадем Индустриална зона, където ще привлечем инвеститори, които да развият нови производства с високоплатени работни места. 

  Но за едно семейство са важни освен работата и доходите, и условията, при които ще растат децата им. Затова ние ще продължим с ремонта на детските градини, ще задържим таксата от 1 лев на ден за посещение на детска градина, ще обновим и модернизираме средните и основни училища, ще създадем условия за спорт на децата и тийнеджърите- всичко това са стъпки в посока задържане и привличане на младите хора тук. Защото нашият свят е свободен и всеки може да избере къде да учи и живее. Ние трябва да създадем примамливи условия за живот и реализация. 

  Предизборната Ви кампания беше доста нестандартна – вместо партийни събрания в читалища и клубове правехте лични срещи с хората. Сред нестандартните стъпки е и липсата традиционната детайлна управленска програма. Вместо това Вие предлагате ясни намерения, формулирани в няколко точки. Нищо ли не обещавате?

  Аз не давам обещания. Аз работя. А тези ангажименти, които сега поемам, всъщност не съм ги писал сам. Написахме ги заедно с хората- преди и по време на кампанията. Това са приоритетите на хасковлии. А това означава, че са и моите приоритети. Аз съм практичен човек съм, ходя на място при всеки сигнал, искам лично да се уверя какъв е проблемът. И тогава поемам ангажимент да го разреша, ако е по силите ми. Ангажиментите, които съм поел, са реално изпълними неща. Наясно съм, че не всичко може да се случи по най-бързия начин, както искат хората, защото трябва да работим съобразно закона, нито пък разполагаме с неограничено финансиране. Освен това не съм наясно с какви точно средства разполага община Хасково. Така че, този списък е твърдият ангажимент, който поемам пред хасковлии.

  Например, хората настояха твърдо да поемем ангажимент, че Програмата за саниране ще продължи. Защото промяната е осезаема- чисто, уютно, икономично се живее вече в тези блокове. Програмата опроверга всички лъжи и спекулации, които се тиражираха при старта й. Сега хората я искат и аз като кмет ще настоявам пред Правителството, тя да бъде продължена. Всъщност санирането е първата и много важна стъпка за възраждане на хасковските квартали. Успоредно с нея обаче ние ще направим следващата крачка. С колегите кандидати за общински съветници сме подготвили и програма „Моят град е моят дом“. По тази програма жителите на даден блок или квартал подготвят проект за облагородяване на междублоково пространство, градинки, спортни площадки. Т.е. казват ни какво точно искат. Общината ще го финансира. Лесно е. Стига да има инициатива. Това всъщност е една идея на кмета на Димитровград Иво Димов. После я приложиха и в Хасково и тя работи. Затова ще я използваме за основа и ще я надградим.

  Всъщност и Програмата за санирането, и тази за облагородяване на кварталите показват едно: трябва да работим заедно. Тогава се случват хубавите неща. Затова оставих хората да ми посочат приоритетите за града ни, а аз поемам ангажимент да ги изпълня. 

  Освен по списъка на хасковлии, ще работя и за личните каузи на някои от кандидатите за общински съветници. Отново искам да заявя пълната си подкрепа за идеята за цялостно обновяване на Първа поликлиника, за изграждане на закрит плувен басейн, за ремонт на ученическите общежития, за обновяване на спортните бази, за изграждане на Писта Узунджово. 

  Като стана дума за спорт, каква е визията Ви за развитието на спорта в Хасково?

  Във всички сектори моята политика е политика на диалог. Смятам да седнем на една маса с представители на спортните клубове, за да начертаем перспективата. Ще разчитаме и на мъдростта на спортните ветерани. Имаме сериозни експерти, чийто опит и знания трябва да ползваме, а и те са готови да помогнат на спорта в Хасково. Реновирането на спортните бази е само малка част от политиката за развитие на спорта. Държа да подчертая, че за ремонтите ще търсим европейско финансиране, от държавния бюджет и в краен случай с общински средства, с парите на хасковлии. Но във всички случаи това обновяване ще се случи. Защото всички искаме децата ни да растат здрави. На срещата ми с лекарската колегия в Хасково ми казаха, че ако се инвестира повече в спорта, ще се харчи по-малко за лечение. 

  Тези десетки срещи всеки ден с хората в Хасково не Ви ли измориха?

  Не. Както казах, аз не обикалям от днес. Ритъмът ми на живот е такъв- пътувах по населените места и като областен управител. В този ритъм работя от четири години. Това не ме изморява, това ме мотивира да работя.

  В Хасково Ви познаваме повече като обществена фигура. Кажете нещо за личния си живот. Имате ли някакво хоби?

  Личният ми живот е известен на многобройните ми приятели. Аз съм млад човек, обичам да карам каяк. Това ме зарежда много. Обичам да пътувам, със семейството си. А със сина ми имаме едно ново увлечение - да правим снимки с дрон.

  Никакви пороци ли нямате?

  Имам. Пуша. Знам, че не е добър пример за младите. Опитвам се да спра пушенето. Според семейството ми обаче имам още един порок /смее се/ - прекалено много работя… 

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  Източник: Haskovo.NET

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  07 юли 2020
  Последни новини