От х:

Днес в x:

10 °C

Цяло село стяга фасулевия курбан за празника на Смилянския боб тази събота

  Жителите на смолянското село Смилян усилено работят по последните приготовления за предстоящия празник на Смилянския фасул, който за 17-та поредна година ще се проведе тази събота на 19 октомври.

  Всяка свободна работна ръка е добре дошла в приготовленията на прословутата фасулева чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото, с която домакините посрещат и гощават всички гости на празника. От 11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на Кметство в Смилян, за да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора, обявиха организаторите. Средно около 300 килограма фасул местните производители даряват специално за бобения курбан.

  Село Смилян ще почете емблематичната земеделска култура, която е запазена марка и макар да се отглежда по поречието на река Арда, най-големите площи и количества се добиват именно в градините на Смилян. По традиция празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче, реплика на легендарното „Черешово топче” – но вместо колела има две големи фасулени зърна, а специален човек стреля с барут и дава начало на празника. В програмата освен песни, танци и изпълнения на местните самодейци, се провеждат и няколко конкурса.

  На тържеството си село Смилян очаква не по-малко от 4 хиляди гости, колкото посетиха родопското село за празника през 2018-та.

  На открито пред читалището в центъра на селото ще бъдат подредени масите на местните производители, които ще премерят умения за най-атрактивно аранжиран щанд, а гостите освен фасул, картофи, домашно консервирани зеленчуци, могат да си закупят млечни продукти, мед, сушени билки, диворастящи гъби и други традиционни за региона култури.

  В конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ участват учениците и децата от детската градина в селото, а творбите ще бъдат подредени в зала 1 на Посетителски информационен център, където освен посетителите, ще бъдат оценени и от журито.
  В конкурс "Най-оригинално ястие от смилянски фасул", в две категории - професионална кухня и за готвачи-любители, ще се включат както местните жени, майсторки на родопска кухня, така и готвачите от ресторанти и механи в селото.

  За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Организаторите – Кметство – с. Смилян и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“-с. Смилян и община Смолян – канят всички да споделят вкусния празник, който почита популярния деликатес, дал поминък и популярност на селото.

  Предварителна програма на ХVІІ-я Празник на Смилянския фасул-19 октомври
  .
  10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян и старт на VІІ-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

  10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

  10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

  10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

  11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- Смилян и състави гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ - гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

  12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

  13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при ансамбъл  „Люллин“ с ръководител Владимир Йонков
  13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.
  13.40 ч. Награждаване на победителите от конкурсите.
  14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски фолклорен музикален оркестър, в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
  19 ное 2019
  Последни новини