От х:

Днес в x:

12 °C

Преди пълнолуние: Броиха мечките в районите на Мостово, Лилково и ДЛС „Чепино“

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив участва в ежегодния есенен мониторинг на най-едрия хищник в България - кафявата мечка (Ursus arctos). Наблюдението се проведе съвместно с представители на горските и ловни стопанства в района на Родопите. Екипът обходи предварително планирани маршрути в района на асеновградското село Мостово, село Лилково, общ. Родопи, и Държавно ловно стопанство „Чепино“ - Велинград.

Обичайната предпазливост на мечката да избягва човешкото присъствие се прояви и по време на мониторинга. Представители на вида не бяха наблюдавани пряко, но бяха открити следи от жизнената им дейност – отпечатъци от лапи и екскременти, които бяха документирани, информираха от Екоинспекцията.

Наблюденията се извършват по три дни през октомври всяка година, няколко дни преди пълнолуние, и при прилагане на Методиката за мониторинг на кафява мечка към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие. Ежегодно в преброяването участват експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по горите, Министерството на околната среда и водите и част от регионалните инспекции.

Откритите дири, екскременти, следи от нокти и зъби са база за определяне на приблизителната възраст на мечката, с какво се е хранила, кога е преминала през мястото.

При мониторинга най-важно е да се установи тенденцията в числеността на популацията, както и регистрирането на териториите, които се обитават от нея. Данните се въвеждат в стандартизирани полеви формуляри, включващи GPS-координати на наблюдението и запис на обследвания маршрут, които впоследствие се изпращат в ИАОС.

Кафявата мечка е индикатор за първична дива природа. Видът е приоритетен за Европейския съюз, включен е в Приложения 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, както и в директиви и конвенции (Директива 92/43, CITES, Бернска конвенция). Състоянието на популацията в България на този етап се счита за стабилно.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини