От х:

Днес в x:

"Орлово око" в колите за изпити на шофьори. Печата

24 часа

Вместо морските обекти, удариха всички сергии в държавата с нова такса от 1000 лв.

Битката на бившия вицепремиер Валери Симеонов за премахване на плажните дискотеки и магазинчета с гащи, която все още е далеч от приключване, е на път да удари масово малкия и средния бизнес у нас съвсем скоро.

Още 6 месеца остават до влизането в сила на промените в Закона за устройство на територията, приети през март от парламента. Те изискват до края на март 2020 г. всеки притежател в България на будка за вестници, сергия за сладолед или подвижна тоалетна, да поиска от местната община ново разрешение за поставяне, независимо че може да притежава и да работи в обекта от 20 години.

Този път обаче от него ще се изисква да представи индивидуален проект, т.е. да даде между 500 и 1000 лв. в зависимост от сложността на съоръжението. Това произтича от промените в закона, приети само с гласовете на Обединените патриоти и ГЕРБ, по времето, когато БСП бе изведена от Корнелия Нинова от парламента и го бойкотира. Срещу промените гласуваха единствено ДПС, но техните 17 гласа не бяха достатъчни да спрат проекта.

Труд

"Орлово око" в колите за изпити на шофьори

Шофьорските изпити ще се провеждат в коли, оборудвани с камери за видеонаблюдение и датчици, които автоматично ще отразяват грешките. Технологията е близка на тази на "орловото око", което следи за грешки в тениса. По този начин ще бъде ограничен субективният фактор в изпитите на кандидатите за шофьорска книжка. Наред с това изпитът ще се провежда само от служител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" без присъствието на представител на учебния център, където кандидат-шофьорът е карал курсове. Това реши Министерски съвет като прие предложени от министъра на транспорта Росен Желязков мерките за подобряване на дейността на ИА "Автомобилна администрация".

Монитор

Фандъкова планира 4 нови технологични зони

"Това ще бъде и допълнителен стимул за бизнеса, който успешно работи в града и за нови компании, които да изберат София", казва Фандъкова. Тя припомня, че в предизборната й платформа е записано и построяване на нов корпус, в който ще могат да отворят филиали престижни международни училища и университети. Градоначалникът изтъква, че в София се превръща в дигитален център като 90% от IT компаниите в България работят в града. "Работим за това София да е сред водещите европейски градове с мрежи от ново поколение, които предоставят нови услуги за гражданите и бизнеса. С участието си в София Тех Парк работим за модерни градски решения и развитие на научния потенциал", казва още Фандъкова.

Сега

СЕМ откри процедура за отстраняване на шефа на БНР

Процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов вече е в ход. За освобождаването му гласуваха трима членове на съвета - София Владимирова (представител на ГЕРБ), Ивелина Димитрова от квотата на президента Румен Радев и Розита Еленова, която също е в съвета с гласовете на ГЕРБ. Въздържаха се Бетина Жотева и Галина Георгиева, които също са представителки на ГЕРБ. Двете се мотивираха с това, че според закона за предсрочно прекратяване на мандата трябва да са извършени "груби нарушения", докато в случая надзорниците виждат само едно - безпрецедентното спиране на сигнала на "Хоризонт" на 13 септември.

Капитал дейли

"Еврохолд" обеща 530 млн. лв. инвестиции, ако придобие бизнеса на ЧЕЗ в България

Ако придобие без спънки от регулаторите бизнеса на ЧЕЗ в България, "Еврохолд" ще инвестира 530 млн. лв. още в първите години на владение и няма да иска драстично поскъпване на тока. Средствата ще дойдат от банките, подкрепящи покупката - Deutsche Bank и Nomura, като вложенията ще се насочат към намаляване на загубите на електроенергия, по-висока събираемост на вземанията и умни системи за бързо реагиране при аварии. Това обяви ръководството на кандидат-купувача дни след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задвижи производството по сделката. Решението се очаква до месец, като държавната чешка CEZ вече предупреди, че ако за втори път регулаторът излезе с отказ след провала на договора с Гинка Върбакова, тя ще се откаже от продажбата и ще продължи да управлява най-голямото електроразпределително предприятие в България и свързаните с него бизнеси. Основните въпросителни пред сделката са дали е осигурено финансиране в толкова голям размер, както и дали тя ще има политическата подкрепа, която на практика минава през регулаторите, макар и на книга последните да са независими.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини