От х:

Днес в x:

Нено Димов: Внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения

В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци. Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива, които са от отпадъци е политика, към която ние трябва все повече да вървим", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

В момента у нас се изгарят около 3.3% от отпадъците, средно за ЕС е 28%. За следващите 15-ина година наша цел е да постигнем 25%. 

През последният месец-месец и половина се изгаря био маса, която не е регламентирана, не е разрешена. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено, заяви министърът. 

Недоволство у хората предизвика новината, че у нас се вкарват и горят отпадъци от други страни. За 2018 година внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения, обясни Димов. 

Това, което направихме в Перник, е максимално бързо, ние дадохме много кратки срокове на ТЕЦ "Перник" да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората, каза Нено Димов.

Министърът обясни, че проблемът с чистотата на въздуха е много голям не само у нас, но и в световен мащаб. Той каза, че няма лесно решение. Имаме ясни мерки, които се взимат и Ненов не смята, че ще се стигне до санкции.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини