От х:

Днес в x:

Възродиха зала „Възраждане“ в Хасковския музей, показват реставриран механизма на старата часовникова кула

    Зала „Възраждане“ в Хасковския исторически музея е изцяло обновена. Експозицията ще бъде подредена в нови витрини. Цялото помещение е с ново осветление и климатизирано. Сега повечето от предметите от Възрожденско Хасково ще могат да бъдат видени в нова подредба. В залата ще има и киоск с информация, включително и за колекцията. Нови табели ще разказват за експонатите на български език и вече и на английски.

    Цялостното обновяване струва 20 хил. лева, обясни директорът на Музея Пенко Добрев, който допреди да поеме ръководния пост беше главен уредник на „Възраждане“, затова и сега държи под око работата по реновирането там и сам участва в ситуирането на колекцията.

    "Целта е всъщност да обновим зала „Възраждане“, не да я променяме. Досегашният тематико-експозиционнен план се спазва при новото подреждане, но сме премахнали някои от старите неща, които вече бяха много овехтели и дори някои от тях опасни“, коментира Пенко Добрев.

    С обновената зала, новите пространства в музея вече стават три.

    „Минимум два пъти годишно се стремим да правим наша тематична изложба или пък да каним гостуващи, които ще са интересни на нашите съграждани“, посочи още директорът.

    Хасковският музей е в топ 10 у нас с богатата си колекция и интересни артефакти, много от които често са искани като част от тематични национални изложби. Дори и в момента изложбата на РИМ- Хасково, посветена на коприната гостува в Поморие. Заради огромния интерес към експозицията домакините са помолили гостуването да бъде удължено.

    Официално зала „Възраждане“ ще бъде открита в 11 часа на 6-ти септември. А сред най-любимите експонати в нея е механизмът на старата часовникова кула в Хасково, който е отпреди близо 200 години. Той е реставриран и отново ще бъде представен на вниманието на посетителите. Интересни са още макетите на старата кула и на светското училище, което е било построено на мястото на старото килийно училище в двора на църквата „Успение Богородично“ през 1846 година.

    Друг интересен експонат е свързан с развитието на търговията в града-метална каса от Марсилия. Вероятно е купена от Узунджовския панаир. Била е в стария конак, на мястото на който днес е ДНА. Събирала е парите на земеделската каса. Тя е с два ключа, които са различни. Можела да бъде отключена само, ако и двамата им собственици са едновременно пред нея. Интересен факт е, че единият ключ бил в българин, а другият- в турчин. Касата е колекционерска и на аукционите подобни се търгуват по 40-50 хил. евро, обяснява Пенко Добрев. Такива сейфове са се произвеждали в много кратък период от време -между 1840 и 1860 година. А това допълнително ги прави много ценни.

    В колекцията могат да се видят и три гюлета, с които е обстрелван чифлика на Емин ага до село Войводово /старото му име е Пашекьой- селото на пашата/. В колекцията има и глинени лули.

    Един от най-ентересните експонати, който се връща в обновената зала " Възраждане" също в целия си блесък след реставрация, е лалето от църквата в Узунджово от периода, в който тя е била джамия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини