От х:

Днес в x:

Младоженките в Бангладеш вече няма да пишат дали са девствени в брачните формуляри

Върховният съд на Бангладеш постанови, че жените вече няма да са длъжни да декларират дали са девствени в брачните формуляри, съобщи EUROPA PRESS. До това решение се стигна след близо петгодишна съдебна борба, водена от различни групи за защита на правата на жените, които се опитват да предпазят младоженките от потенциално унижение.

Досега брачните закони в страната, където мнозинството от населението изповядва исляма, задължаваха младоженката да запише в брачния формуляр дали е девствена, вдовица или разведена.

А на 25 август Върховният съд замени думата "девствена" с думата "неомъжена".

Айнун Нахар - една от двете адвокатки, ангажирани с делото, обясни, че решението се отнася за дело, заведено през 2014 г., за промяна на формуляр, фигуриращ в закон от 1974 г. По думите й "това решение ни кара да вярваме, че можем да се борим и в бъдеще да постигнем още промени в живота на нашите жени".

Според решението вече и мъжете ще бъдат задължени да декларират във формуляра дали са неженени, разведени или вдовци - нещо, което не е било досега.

Може би това е някакъв либерален полъх в мюсюлманските държави, ако се добави и че реформа от началото на август дава право на жените в Саудитска Арабия да си извадят паспорт и да напуснат страната без позволението на мъж "настойник". Това се отнася до жените, навършили 21 години. Досега те можеха да сторят това само с разрешението на бащата, на съпруга или на друг мъж, член на семейството. Да не пропускаме и правото на жените да карат коли, получено през юни 2018 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини