От х:

Днес в x:

13 °C

Боил Банов поиска оставката на директора на Музикалното училище заради оперна прима. Преглед на печата

Абсурди.

"Сега":

Боил Банов поиска оставката на директора на Музикалното училище заради оперна прима

Министърът на културата Боил Банов поиска във "Фейсбук" оставката на Столина Добрева, директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Тя е поискала от оперната прима Дарина Такова да се яви на конкурс за учител. "За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева", написа Банов в социалната мрежа.

Повод за реакцията на министъра е публикацията на Дарина Такова в личния й профил. "Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, "Метрополитън опера", "Лисеу", "Ла Фениче", оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, "Джулиард скул", консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и иституции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. На мен ми бе обяснено от новата директорка че: 1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що "завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4,50"; 2. Моята кариера по световните сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.

Безсрамие.

"Дневник":

След смъртта на пет делфина и морски лъв варненският делфинариум се похвали с "компетентни грижи"

Двадесет дни след поредния смъртен случай с новородено делфинче във Варненския делфинариум и само часове преди протеста пред сградата му с настояване той да бъде затворен, днес дружеството-собственик на атракциона "Феста делфинариум" разпространи до медиите становище с трудно защитим оптимистичен тон.

Според компанията повод за реакцията й били "редица неверни твърдения със сензационен характер, спечелили вниманието на медиите" след събитията от 11 август. Тогава, в момента на смъртта на новороденото, възрастните делфини внезапно отказаха да се подчиняват на указанията на дресьорите си, а шоуто беше отменено. Посетители в кафенето на делфинариума заснеха клип, на който се вижда как майката Доли прави отчаяни опити да спаси бебето си.

Печалната статистика за оцеляването на делфините във варненския Делфинариум показва, че само за период от пет години (от 2014 г. до сега) там новородените делфини, умрели при неизяснени обстоятелства, са вече три. Други два са обявени за мъртвородени, а през лятото на 2017 г. заради немарливо извършен ремонт на един от басейните се удави и новороден морски лъв, засмукан от помпата на пречиствателна система.

Постижения.

"Монитор":

Анри Кулев: Българите сме царе на "Разбий построеното"

У нас хората, които имат пари, не участват във филмовия процес. За тях е много учудващо, че биха могли да дадат някъде пари. Парите са си техни и тази интелектуална обществена просия тях ги изумява дълбоко. На мен ми е по-неприятно, че държавата се държи по същия начин, че тя не въведе таксите към чуждите продукции, не направи фонд "Кино". Ние сме една от малкото държави, които изпълняват всичко, което им се каже отгоре (сега ще въведем и такса Free, което е друга система, за да могат да бъдат облагодетелствани отново чуждите продукции), но не правим нищо българските продуценти да участват в този процес. Много сме изпълнителни нагоре към "господарите" и много строги и възпитателни надолу към "слугите". Хората, които нямат самочувствие, вършат това навсякъде по света. ....Тези неща не се променят с годините, както не се променя и обичаят да се коментира, че българските филми са лоши, защото не вземат "Оскар"...

Рекет.

"Стандарт":

Безумен рекет гони туристи от кръчми по морето

Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси, като например 2,50 лева за "тормоз на готвача". Сумата се начислява към сметката, ако поискате ястието да се допече. Проверка показа, че барът в Крапец, който таксува с левче посетител, задето си заредил телефона, далеч не е единственото заведение на Черноморието, събиращо пари за екстравагантни услуги.

Група туристи в курортното село Кранево останаха неприятно изненадани от допълнителна такса за допичане на лук в местно заведение. В поръчката, която компанията направила, имало и "печен лук на скара". Сервитьорката донесла ястието, но общото мнение било, че лукът не е достатъчно изпечен, и я помолили да го върне за още малко изпичане. Желанието на туристите било изпълнено. Компанията се забавлявала както трябва, но когато получили сметката, всички останали потресени от написаното "Допичане на лук - 2,50 лева".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    Учител
    5 -3
    11:08, 25 авг 2019
    Браво на директора! Закона е за всички! Изказването на Банов показва начина на управление!
Последни новини