От х:

Днес в x:

7 °C

Кметове в община Смолян скочиха срещу ограниченията заради африканска чума, искат падане на забраните

  Разрешават извозването на добита дървесина от временни складове  в  зоните с наложени ограничения

  Огромно недоволство заради ограниченията, наложени срещу африканската чума по свинете, се разрази днес по време на ежеседмичното заседание на епизоотичната комисия в областната управа в Смолян. Горовладелски кооперации, лесовъди на частна практика и кметове скочиха срещу рестрикциите, наложени в заразените територии в Смолянско.

  Към днешна дата-22 август 2019-та година, зоните с констатирана зараза от АЧС са три – ДГС „Извора“ в Девин, района на доспатското  село Змеица и района на чепеларското село Забърдо и природния феномен Чудните мостове.

  За момента най-сериозен е проблемът в Забърдо, където ограничението за достъп до горски територии за дърводобив засяга няколко горовладелски кооперации. Забранен е и достъпа на туристи, а самите Чудни мостове попадат в горска територия и също са оградени с ленти. Как обаче ще бъдат спрени от ограниченията туристите?, питат засегнатите от ограниченията и допълват, че освен туризма и дърводобивната промишленост в района, загуби и неудобства търпят и местни стопани, които имат овцеферми там, но не могат да изкарат животните.

  Зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова връчи на областния управител петиция от името на всички кметове на населени места от Община Смолян. В нея се възразява срещу рестрикциите, които според местните кметове са безсмислени. Петицията е отворена и към нея могат да се присъединят и други кметства.  В нея се настоява ограниченията да отпаднат и ако това не стане – започва подписка и евентуално ще последват протести.

  На заседанието стана ясно още, че на територията на 9 общини от областта доброволно са заклани 391 прасета, от общо 198 стопанства, те са обезпаразитени и ще получат обезщетение, като за община Смолян няма подадена справка.

  В зоните с ограничения да стане възможно да се извозва само добитата и складирана на временни складове дървесина, но да не се извършва дърводобив. Това е решението, взето днес от комисията, което ще важи и за в бъдеще, ако в други зони бъдат наложени ограничения.

  Областният управител на Смолян предложи по спешност да се съберат общинските епизоотични комисии, които да вземат решение и в последствие да предложат на областната епизоотична комисия възможности, за да се изменят тежките рестриктивни мерки, които вече бунтуват хората в засегнатите райони.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини